Cum să îți dai seama că ai probleme cu ficatul. „Oamenii se așteaptă să facă icter. O stare de oboseală sau de greață trec neobservate”

Photo 117876630 © Kowniewping | Dreamstime.com

România înregistrează un număr ridicat de decese generate de ciroze. Oamenii se confruntă cu boli de ficat, dar neglijează anumite simptome, iar asta duce la amplificarea problemelor.

Din ce în ce mai mulți români suferă de boli de ficat, iar numărul deceselor generate de ciroze a crescut considerabil.

Hepatitele acute virale sunt infecții sistemice cu afectare predominantă a ficatului. Hepatita apare de la o inflamație a ficatului, iar organul se degradează treptat. În cazul în care problema durează mai puțin de șase luni este considerată hepatită acută. Inflamația care durează mai mult de șase luni este considerată hepatită cronică.

Cele mai răspândite virusuri hepatitice sunt: virusul hepatitic A, virusul hepatitic B și virusul hepatitic C. Ele necesită tratamente diferite. Hepatita B apare de la infecția ficatului cu virusul hepatitic B (VHB). Infecția cu virusul B poate fi acută sau cronică. În 95% din cazuri, oamenii pot să se vindece complet în câteva luni. Însă atunci când sistemul imunitar nu face față virusului, boala devine cronică. Ea poate duce și la insuficiență hepatică, ciroză hepatică sau chiar cancer hepatic.

Simptomele hepatitei B

Simptomele Hepatitei B nu apar imediat. Cu toate astea, unele persoane infectate se confruntă cu:

- Slăbiciune fizică exagerată - Febră ușoară - Cefalee - Lipsa poftei de mâncare, greață, vărsături

- Disconfort constant în partea dreaptă a abdomenului, sub coaste - Diaree sau constipație - Dureri musculare sau articulare - Erupții pe piele - Icter (îngălbenirea pielii și a ochilor)

Specialiștii au mai declarat că există un vaccin împotriva hepatitei B. „Din 1995, în România a început imunizarea tuturor copiilor la naștere și pot să vă spun că a fost o scădere spectaculoasă a numărului de îmbolnăviri noi. Se vede o schimbare în bine. Vaccinarea se poate face la orice vârstă, doar că nu este decontată. Eu mi-am vaccinat copiii din propriile resurse pentru că s-au născut după 1995”, a spus dr. Adriana Moțoc, medic primar infecționist, pentru Doctorul Zilei.

Simptomele heptatitei C

Hepatita virală C este rezultatul unei infecții cu virusul hepatitic C (VHC) care determină inflamația și lezarea ficatului. Aceasta se transmite prin sânge și nu există vaccin preventiv împotriva ei. Când VHC intră în fluxul sangvin, acesta își găsește drumul către celulele hepatice în interiorul cărora se multiplică. Majoritatea pacienților dezvoltă o infecție cronică.

Simptomele ei sunt:

- stare de oboseală accentuată - dureri musculare și articulare - senzație de mâncărime a pielii - urină de culoare închisă/materii fecale de culoare deschisă - îngălbenirea pielii și a ochilor

Hepatita netratată duce la insuficiență hepatică, ciroză hepatică sau chiar cancer hepatic. Cu cât cantitatea de VHB din organism este mai mare, cu atât riscul de evoluție către ciroză hepatică sau cancer hepatic crește.

Alte simptome ale hepatitei C sunt:

- înroșirea feței palmelor -apariția pe pielea de la nivelul pieptului, umerilor și feței a unor formațiuni roșii asemănătoare unor steluțe - umflarea abdomenului, a picioarelor și a tălpilor - reducerea masei musculare -sângerări de la nivelul venelor din tractul digestiv (sângerări variceale) -afectarea creierului și a sistemului nervos (numită și encefalopatie) ce poate determina apariția stărilor de confuzie, a tulburărilor de memorie și a afectării capacității de concentrare. Hepatita virală C este asociată și cu prezența cancerului hepatic.