Cum să îți crești gradul de fericire. Rețeta cea mai simplă a psihologilor

Cum să îți crești gradul de fericire. Rețeta cea mai simplă a psihologilor

Potrivit unui studiu al Society for Personality and Social Psychology, hobby-urile ne cresc semnificativ gradul de fericire. Nu este rău să ne însușim măcar câteva dintre acestea.

 

Îată o listă de sugestii pentru petrecerea timpului liber, care ne va ajuta să scădem stresul, să trăim mai conștient în momentul prezent și să atingem mult râvnita stare de bine.

1. Citește Caută un loc care îți este drag, acasă, într-un parc sau o ceainărie liniștită și deschide o carte bună. Cititul ne poate ajuta să călătorim în lumi îndepărtate, să evadăm din cotidian și să avem noi experiențe. Este probabil printre cele mai ieftine terapii: biblioterapia!

2. Tricotează Dacă ne luăm după această recomandare ne putem gândi că d-na Liftieră de la Lăptăria lui Enache trebuie să fi fost chiar zen! Se pare că tricotajul se întoarce în forță în ultima vreme: poți găsi cursuri și sugestii on-line, chiar și pe You Tube iar în Vest sunt firme care sprijină tricotatul ca activitate pentru pauzele angajaților. Se pare că natura ritmică și clinchetul andrelelor care se lovesc sunt în spatele relaxarii și bucuriei tricotatului. Pe de altă parte, este și un hobby care ne poate sprijini generozitatea dacă facem cadou cuiva drag sau cuiva care are nevoie fularul, șosetele sau căciulăța tricotată.

3. Ține un jurnal Este mult mai probabil să împărtășim un status pe Facebook sau altă social media decât să scriem într-un jurnal despre cum ne-a fost ziua. În felul acesta pierdem o bună oportunitate de reflecție. În terapia anxietății, frecvent se recomandă pacienților să țină un „jurnal al îngrijorărilor“ deoarece să ne așezăm gândurile pe hârtie ne oferă șansa de a le pune în altă perspectivă, de a le scoate din capul nostru, unde frecvent stăm doar noi cu ele și le dăm conotații cataclismice.

4. Plimbările în natură Era o vreme când medicii recomandau plimbări lungi pe jos în loc de medicație unora dintre pacienți. Multe studii vin în sprijinul acestei recomandări ajungând la concluzia că în cazul depresiilor ușoare, beneficiile mersului pe jos sunt similare medicației. Mersul pe jos secretă endorfine în creier!

5. Gătitul Culorile, mirosurile și texturile cu care intrăm în contact când gătim ne fac pe mulți dintre noi foarte fericiți. Un hobby care vine după el cu o recompensă imediată și gustoasă, ce poate fi mai bun?! Există inclusiv practica de „gătit mindfull“ (dar și „mâncatul mindfull“) pe care o puteți experimenta cu ajutorul unor aplicații precum Headspace.

6. Privește cerul „Privește cerul…” este un îndemn scris pe multe ziduri în oraș. Este un sfat extraordinar, deși subestimat. Nu ai nevoie de un telescop costisitor ca să mergi într-un loc mai întunecat de unde se văd bine stelele și să ridici ochii spre cer lăsându-te uimit! Studii recente ne arată că uimirea ne face mai buni.

7. Grădinăritul Sunt numoerase beneficiile grădinăritului și despre ele am mai scris. Concentrația necesară acestui hobby, satisfacția obținută în urma transformării unei mici semințe într-o plantă frumoasă ne umplu de bucurie pe tot parcursul anului. Cu acest hobby chiar că vei culege ceea ce semeni: nu este nimic mai îmbucurător decât să stai în grădină sau pe terasă într-o seară de vară și să admiri rodul muncii tale!

8. Arta Legătura dintre artă și fericire este deja una stabilită de mai multe studii: chiar și numai a privi opere de artă declanșează o stare de euforie similară îndrăgostirii. În mod similar, a crea propria noastră operă de artă poate declanșa astfel de răspunsuri în creier. Ca și în cazul tricotatului și a modelajului lutului, este vorba de a conecta o idee abstractă unui proces fizic, lucru care stimulează starea de bine dar și stima de sine.

9. Învață să cânți la un instrument Este deja celebru hobby-ul pe care Sherlock Holmes îl folosește pentru a se relaxa și a se putea concentra mai bine ulterior la complicatele lui cazuri: cântatul la vioară. Muzica are un efect profund asupra stării noastre emoționale dar și asupra proceselor cognitive. Dovedită a reduce stresul și anxietatea, complicata coordonare necesară traducerii partiturii în sunete ne ajută să vedem problemele vieții cotidiene ca fiind mai ușor surmontabile.

10. Olăritul Poate nu numai celebra secvență cu Patrick Swayze și Demi Moore din filmul Ghost, dar și posibilitatea de a crea o operă de artă dintr-un boț de lut ne face să percepem olăritul ca o îmbinare a meșteșugului cu senzualitatea. Nu toți avem o roată de olărit acasa ca personajul lui Demi Moore, dar oportunități de a învăța olăritul sunt multe în cadrul târgurilor și muzeelor de artă țărănească, scrie paginadepsihologie.ro

 

Ne puteți urmări și pe Google News