Cum să formezi o autoapreciere sănătoasă la copil?

Cum să formezi o autoapreciere sănătoasă la copil? Sursa foto: Dreamstime

Care este cea mai importantă investiție în dezvoltarea unui copil de succes? Stima de sine sănătoasă.

Acest indicator nu este mai puțin important decât educația, abilitățile sociale și trăsăturile de caracter. Adolescentul este pe cale să termine școala, are note excelente, vorbește mai multe limbi, stabilește o bună comunicare cu ceilalți, a câștigat mai multe olimpiade, dar în loc să studieze în capitală, alege o universitate locală de nivel mediu. Iar ideea aici nu este deloc dorința de a fi aproape de părinți, ci banala lipsă de încredere în sine.

Sau copilul observă că nu are titlu la judo pentru că sportul nu este punctul lui forte, dar un detaliu atât de mic poate face ca un vis să fie abandonat. Din aceasta putem concluziona că acei copii cu stima de sine scăzută le este mai greu să se realizeze în viață, deoarece sunt atenți la neajunsurile lor.

În primul rând, își devalorizează dorințele, nevoile, precum abilitățile și realizările. În al doilea rând, teama de a încerca ceva nou, dacă nu încerci, cu siguranță nu vei obține un rezultat prost. În al treilea rând, își exagerează greșelile, fac din ele o tragedie. În loc să învețe din situație și să avanseze prin ajustări la acțiunile lor, se opresc.

Ne puteți urmări și pe Google News

În schimb, copiilor care se autoevaluează bine nu le este frică să încerce lucruri noi, sunt atrași, nu speriați de necunoscut. Iar punctele forte, le vor folosi în situații de viață și vor percepe greșelile ca niște sfaturi care pot fi implimentate pentru a urca mai sus pe scara carierei.

Ce influențează stima de sine a unui copil?

Nivelul  de autoapreciere se formează în familie ,societate. Crearea unei atmosfere plină de afecțiunea conduce la formarea integrității personale.

Iată câteva sfaturi pentru a ajuta la cultivarea acestui aspect în copilul tău :

  1. Manifestarea iubirii.Copilul trebuie să se simta iubit neconditionat. Indiferent dacă va avea succes sau nu, părintele îl va iubi în continuare la fel. Atunci el nu se va teme de eșecă, are întotdeauna un loc unde să se întoarcă și să primească o doză de dragoste.
  2. Educarea capacităţii de a stabili scopuri. Este o parte foarte importantă a obținerii succesului. Dar implementarea lor e una vitală. Dacă înveți o persoană să lucreze cu acest instrument din copilărie, îi va fi mult mai ușor în viață,este necesar să lăudați copilul pentru lupta cu dificultățile (victoria la Jocurile Olimpice).
  3. Creșterea perseverenței la un copil. Acest paragraf îl completează pe cel precedent, pentru că perseverența ajută la îndeplinirea obiectivelor dificile. Din nou, este necesar să încurajăm și să încurajăm copilul, să-i dai un impuls de motivație atunci când renunță.
  4. Copilul are dreptul de a alege. Încă din copilărie, o persoană poate decide singură anumite lucruri, cum ar fi ce să poarte, ce să mănânce. Puteți acorda nu libertate deplină, ci dreptul de a alege. Datorită acestui fapt, o persoană se învață să preia controlul asupra vieții sale și, de asemenea, să pășească pe calea independenței.
  5. Copilul nu trebuie să fie perfect. Când o persoană se străduiește pentru ceea ce nu poate fi atins, și anume pentru un fel de ideal, în cele din urmă va fi dezamăgită. Idealul este un concept abstract și nu are un aspect adevărat, dar copilul nu înțelege acest lucru. Părintele ar trebui să-l ajute în asta.
  6. Dar laudele excesive pot răni. Cu toate acestea, este necesar să lăudați doar atunci când copilul are cu adevărat nevoie, când a făcut eforturi pentru a obține orice rezultat. Aici este de remarcat faptul că, indiferent de rezultat, au loc laude, dar trebuie să fie sincere.
  7. Exemplul propriu. Acest articol este unul dintre cele mai importante puncte. Cum va înțelege un copil că ar trebui să fie important pentru el însuși dacă părinții, un model, își pun personalitatea pe ultimul loc? Este important să-i arătăm copilului prin exemplu ce este iubirea de sine.

Sfaturile de mai sus îi vor ajuta pe părinți în creșterea unui copil cu o stimă de sine ridicată, ceea ce îi va permite să trăiască o viață fericită.