Înlocuieşte carnea de miel cu cea de pasăre, iar peste salată pune lămâie, deoarece „topeşte grăsimile“.
Înlocuieşte carnea de miel din drob cu cea de pasăre, care are mai puţine grăsimi. Cozonacul, care poate fi greu digerabil din cauza conţinutului ridicat de nuci şi alune, poate fi înlocuit cu o pască specială, care nu conţine aluat. Specialiştii te mai sfătuiesc ca în perioada Paştelui să mănânci mai multe gustări pe zi, decât trei mese săţioase.
O felie de cozonac, una de friptură şi un pahar cu vin
De Paşte, medicii îţi recomandă moderaţie. „La o masă am putea consuma o friptură obişnuită de 100-150 de grame, o felie, maximum două de cozonac şi un pahar de vin“, sugerează Eduard Adamescu, medic specialist de nutriţie, boli metabolice şi diabet la Spitalul „Malaxa“ din Capitală.
Pentru a te asigura că nu mănânci o cantitate mare de grăsimi, prepară drobul cu pui în loc de miel. „Problema cu grăsimile este că degajă prin ardere o cantitate dublă de calorii decât proteinele şi glucidele“, explică medicul nutriţionist Mihaela Ionescu, specialist în diabet şi boli de nutriţie la Institutul „N. Paulescu“ din Capitală.
În plus, carnea de miel are o cantitate mare de uraţi, substanţe care, prin acumulare în organism, pot duce la apariţia gutei la persoanele în vârstă. Evitarea cărnii de miel este indicată mai ales persoanelor care au observat în trecut că nu o tolerează. „Semnele că nu o tolerezi sunt: disconfortul abdominal, senzaţia de vomă, greaţa, diareea“, spune doctorul Tiberiu Mogoş, medic primar în diabet, nutriţie şi boli metabolice la Institutul „N. Paulescu“, Bucureşti.
Un ou ajunge pentru două zile
Deşi nu pot fi evitate în aceste zile, ouăle ar trebui consumate în cantităţi cât mai mici, mai ales de către persoanele care ştiu că au colesterolul mărit. „Un ou conţine colesterol cât necesarul pentru două zile“, subliniază medicul Tiberiu Mogoş.
Specialiştii îţi mai recomandă să consumi la fiecare masă o salată sau un fruct, pentru a contracara efectele alimentelor mai „grele“. „Peste salată este indicată şi puţină zeamă de lămâie, care transformă grăsimile în picături foarte fine, uşor de atacat de sucurile gastrice“, adaugă Mihaela Ionescu.
Zaharină lichidă în loc de zahăr
În loc de cozonac, care este greu de digerat din cauza procesului elaborat de preparare şi a conţinutului ridicat de nuci, poţi face o pască numai din brânză, ou, vanilie şi stafide. Persoanele care au probleme de greutate sau diabeticii au la alegere prăjiturile cu zaharină lichidă, care nu-şi modifică gustul la temperaturi crescute, cum se întâmplă cu îndulcitorii obişnuiţi, sub formă de pastile. „Astfel de prăjituri au un aport aproape zero caloric“, spune doctorul Mihaela Ionescu. Pentru celelalte persoane, recomandate sunt tartele cu fructe, care au mai puţine calorii decât cele care conţin creme.