Cum s-a îmbogățit prințul Charles cu aproape un milion de lire sterline! O lege de la 1700 a făcut asta

Cum s-a îmbogățit prințul Charles cu aproape un milion de lire sterline! O lege de la 1700 a făcut asta

În fiecare an, averea ducilor englezi, care sunt în general fiii sau nepoții reginei Elisabeta a ll-a Marii Britanii, se mărește considerabil ca urmare a unei legi de la 1700, denumită generic „bona vacantia”.

Potrivit acestei legi, fiecare englez care moare și nu își lasă averea printr-un testament unei alte persoane, aceasta va reveni ducelui sau Casei Regale a Marii Britanii.

În comitatul Cornwall, unde duce este prințul Charles, fiul reginei Elisabeta a 2-a, doar în anul 2019 și primele două luni ale anului 2020, au intrat în vistieria oficială peste 868.000 de lire sterline, de la localnicii care au decedat fără să lase în urmă un testament sau de la firmele dizolvate și nerevendicate, iar în perioada ianuarie - martie 2020, încă 201.000 lire sterline, potrivit unui raport de venituri al Ducatului de Cornwall.

Banii care ajung astfel în posesia ducelui de Cornwall sunt folosiți în scopuri caritabile sau pentru plata diferitelor proiecte din regiune.

”Bona Vacantia” înseamnă bunurile vacante ale persoanelor decedate și este numele dat proprietăților fără proprietar, care prin lege trec în posesia Coroanei. Trezorierul Coroanei acționează pentru ca aceste proprietăți, denumite ”Bona Vacantia” să ajungă în proprietatea casei regale. De asemenea, bunurile firmelor care sunt dizolvate ajung și ele în proprietatea Coroanei, urmând a fi vândute, iar banii folosiți pentru finanțarea unor opere de caritate.

Legea nu operează peste tot la fel, în Marea Britanie. De exemplu în Ducatul de Cornwall și Ducatul Lancaster unde duci sunt Prințul Charles, respectiv, Regina Elisabeta a ll-a, banii intră direct în conturile acestora, de unde sunt finanțate diferite proiecte. În alte ducate, bunurile persoanelor decedate, devin publice și intră în proprietatea Coroanei Britanice, de unde sunt finanțate acțiunile membrilor Casei Regale.

În Scoția, moșiile nereclamate sunt tratate de Oficiul Reginei și al Domnului Trezorier. În Irlanda de Nord, responsabilitatea de a recupera aceste bunuri îi aparține ofițerului Coroanei pentru Irlanda de Nord. Evidențele publice arată că în ultimii ani, peste 4.300 de imobile din Anglia și Țara Galilor, au intrat în proprietatea Coroanei Britanice. Aceasta a încasat venituri de 18,4 milioane lire sterline și a plătit 6,1 milioane de lire sterline pentru diferite acțiuni.

Ne puteți urmări și pe Google News