Cum s-a băgat Președintele Iohannis în scandalul Hexi Pharma și ce trebuie să rezolve acum premierul Cioloș

Cum s-a băgat Președintele Iohannis în scandalul Hexi Pharma și ce trebuie să rezolve acum premierul Cioloș

Rămânem la scandalul Hexi Pharma care se umflă ca o gogoașă, pe zi ce trece. Desigur că există mai multe aspecte, tratate în mod diferit de instituțiile cu atribuții legale.

 Moartea celui care se presupune a fi Dan Condrea este anchetată de Parchetul General, probabil cu ajutorul SRI. Dosarul privind mârșăviile făcute la Hexi Pharma cu diluările substanțelor ce se livrau spitalelor se află tot la un procuror de la Parchetul General. Guvernul anunțase că e implicat în subiect prin constituirea unui grup de experți care să lucreze la un pachet de norme, la standarde europene, referitoare la dezinfectante și antiseptice. Normele cele noi trebuie să fie mai stricte, pentru ca, într-adevăr, sănătatea publică să fie în siguranță și protejată.

Pe fondul acesta de lucru (ca să fim în ton cu consemnările din rapoartele sau comunicatele instituțiilor!), a plesnit anunțul Președintelui Iohannis că întrunește Consiliul Suprem de Aparare al Țării. Uau!, ne-am zis, o să-i ia Șeful la întrebări pe capii SRI, SIE,Parchete că de ce n-au făcut nimic ca să stopeze ei dilurea biocidelor și să-i priponească pe alde Condrea și ai lui, înainte de a arunca în aer sistemul sanitar Tolontan și echipa sa. Ne gândeam că va impune el, în CSAT, ca Dosarul Hexi Pharma să devină un caz de siguranță națională și că, măcar de acum înainte, va fi anchetat cu rigorile legilor de securitate.

După cum am văzut cu toții, în direct și la oră de audiență, Președintele ne-a dezumflat cu un Mare Fâs, într-o intervenție de la pupitrul cu steaguri de la Cotroceni. După ce am citit și comunicatul oficial, mi-a fost clar că afacerea Hexi NU era o chestiune de CSAT. Ca să fi fost, ar fi trebuit ca în cadrul ședinței CSAT să se dezbată legăturile între instituțiile implicate în cazul Hexi Pharma (Ministerul Sănătății, Corpul de Control al Premierului, SRI, SIE, DIPI, Parchete), să se discute despre ce obiective pe legea siguranței naționale au implicat dezvăluirile făcute de presă și de rapoartele SRI, cele 500 de informări invocate în comunicatul comisiei parlamentare de control.

Ne puteți urmări și pe Google News

Îmi permit să atrag atenția Președintelui și premierului Cioloș asupra unor fapte concrete, făcute publice de EVZ înainte de moartea lui Condrea, fapte care, dacă nu vor fi aprofundate acum și nu se va crea un cadru legislativ adecvat, vor rămâne să pună aceleași frâne în sistemul sanitar și să îmbogățească „băieții deștepți” pe vița și pe moartea noastră.

Președintele a anunțat că tot ce s-a discutat în CSAT „s-a concretizat printr-o hotărâre a Consiliului, care stabilește măsuri referitoare la: norme, proceduri, control, laboratoare”. Mă opresc la problema laboratoarelor deoarece Klaus Ioahannis ne spune că „România va dezvolta o rețea de laboratoare acreditate, care pot analiza inclusiv soluțiile dezinfectante”, că a decis să creeze, la nivel național, laboratoare acreditate. Adică să fie cheltuiți bani pentru crearea lor, când în România există laboratoare?! Bun, să fie mai multe! Însă problema de rezolvat e atât cu acreditarea lor (care costă mii de euro), dar mai ales cu obligarea, prin lege, a producătorilor de biocide și chiar a beneficiarilor (manageri de spitale) la supunerea substanțelor la testări autorizate.

Știți, domnule Președinte, că, timp de patru ani, nimeni din sistemul sanitar nu a cerut analize pentru dezinfectanții folosiți în spitale? EVZ a scris asta și a vorbit cu managerul ICECHIM, Sanda Velea, ca să afle unde e buba, ce trebuie făcut ca pe viitor să nu se mai repete asemenea afaceri periculoase și frauduloase. ICECHIM e un laborator acreditat RENAR, dar nu și pentru biocide. A pierdut acreditarea pe acest segment în 2011, fiindcă nu a mai vrut să plătească degeaba niște mii de euro taxa. De ce „degeaba”?! Pentru că producătorii de substanțe sau inspectoratele de sănatate publică sau reprezentanții spitalelor nu veneau la ICECHIM să plătească și să testeze marfa pe care o vindeau clinicilor. Evident, Hexi Pharma n-avea niciun interes când Condrea știa că diluează formula dezinfectantului! Dar nici nu-l obliga nimeni și nicio lege să o facă. Sper ca premierul Cioloș să rezolve această deficiență, fiindcă parlamentarii bat câmpiile electorale!

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor