Cum s-a apărat Alina Bica în faţa judecătorilor din Italia: „Nu am comis nicio infracţiune”

Cum s-a apărat Alina Bica în faţa judecătorilor din Italia: „Nu am comis nicio infracţiune”

„Fostul procuror anti-mafia român ajunge în închisoarea din Trani”, este titlul articolului din cotidianul italian La Gazzeta del Mezzogiorno.

De aproximativ un an, Bica a locuit în Italia, unde a găsit de lucru ca consultant legal pentru unele companii din zona Brescia. Cu puțin timp înainte de blocare din cauza pandemiei, Bica s-a mutat la Altamura, unde trăiește și lucrează partenerul ei: aici și-a declarat domiciliul și aici poliția a găsit-o poliţia.

 „Acuzele împotriva mea sunt instrumentale, nu am comis nicio infracțiune”

Alina Bica va aștepta, acasă, în arest domiciliar, rezultatul cererii de extrădare. Fosta şefă a DIICOT a fost prinsă în Italia, vineri 10 iulie, fiind urmărită de autoritățile române cu mandat european de arestare pentru a executa 4 ani de închisoare, pentru fapta de „favorizarea infractorului”.

Alina Bica s-a prezentat luni dimineață în fața judecătorilor Secției a treia penală, unde procurorul general Giannicola Sinisi a cerut confirmarea arestului în închisoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Alina Mihaela Bica a fost prinsă de poliția din Bari. Agenții credeau că au de-a face cu tipicul infractor de drept comun, dar au dat de un fost magistrat. Va fi o bătălie judiciară. Împotriva ei există un mandat european de arestare: o pedeapsă finală de patru ani pentru favorizare, într-un caz internațional foarte delicat, care, potrivit unor observatori independenți, ar prezenta anumite probleme critice”, scrie cotidianul italian.

Bica a fost dusă vineri în închisoarea din Trani. Dar deja luni, Curtea de Apel din Bari i-a permis să aștepte acasă decizia privind posibila predare în România. „Acuzele împotriva mea sunt instrumentale, nu am comis nicio infracțiune și am depus un nou recurs în fața Înaltei Curți a României”, s-a apărat Alina Bica în instanţă.

„Nu vreau să mă întorc în România

„Sentința se bazează pe o interpretare foarte particulară a legii... Nu fug, dar nu vreau să mă întorc în România, iar dacă se confirmă pedeapsa vă voi cere să o fac aici în Italia: în România există doar un penitenciar pentru femei și mai mult de jumătate dintre deținuți au fost condamnați pe baza investigațiilor efectuate de biroul meu. Sunt o persoană educată, cunosc legea și nu pot merge la închisoare: trebuie să mă consult cu avocatul meu pentru a studia strategia de apărare”, a declarat Alina Bica judecătorilor.

Din start Alina Bica are nişte avantaje

Judecătorii (președintele completului Giovanni Mattencini) au apreciat exact acest fapt, că Alina Bica are atât domiciliul în Italia, cât și o ocupație stabilă aici.

“Doamna Bica vrea să se apere pe fondul acuzațiilor asupra cărora Înalta Curte de Justiție din România va trebui să se pronunțe din nou, și va cere o revizuire a procesului și, eventual, și un apel la CEDO, care deja s-a ocupat de caz”, a declarat avocatul ei, Cristian Di Giusto din Bari.

„România a fost adesea sancționată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru că nu a reformat sistemul judiciar, așa cum i s-a impus la aderarea la Uniunea Europeană: justiția este considerată încă prea dependentă de puterea executivă, iar unii observatori independenți au recomandat pentru statele membre, un moratoriu privind extrădările în România până la depășirea problemelor critice”, scrie cotidianul  La Gazzeta del Mezzogiorno.