Luptele se intensifică între trupele armatei din Israel și teroriștii Hezbollah, de-a lungul graniței israeliano-libaneze, stârnind îngrijorări cu privire la escaladarea conflictului și a siguranței civile.
Nu e clar ce și cum va ataca Israel în Liban
Ceea ce este încă neclar este câți soldați israelieni vor lupta, cât timp vor rămâne în Liban, câți oameni vor fi uciși și dacă acest conflictul dintre Hezbollah și Israel, după un an de vărsare de sânge, va trece de punctul critic în care să se transforme într-un război total, scrie Jerusalem Post.
De asemenea, nu este clar ce va fi necesar pentru a securiza suficient nordul Israelului astfel încât civilii care au fost evacuați din regiune, de mai bine de un an, să se poată întoarce în siguranță la casele lor.
Ceea ce este clar este că Israelul pare hotărât să dea o lovitură decisivă împotriva acestui grup terorist care, de zeci de ani, a reprezentat o amenințare formidabilă, chiar și cu costuri umane și materiale potențial mari.
Teroriștii Hezbollah au atacat aproape în fiecare zi
În ultimul an, Hezbollah a lansat o ploaie de rachete asupra Israelului, aproape zilnic. Israelul a răspuns cu altă ploaie de focul.
Dar în tot acest timp, conflictul dintre Israel și teroriștii susținuți de dictatura islamistă de la Teheran a părut un spectacol secundar în comparație cu punctul central, istovitoarea campanie militară antiteroristă a Israelului din Gaz, contra Hamas.
Însă în ultimele două săptămâni lucrurile s-au schimbat: Israelul l-a ucis pe liderul lui Hezbollah, Hassan Nasrallah și pe câțiva dintre adjuncții săi, a distrus stocul de rachete al grupului terorist și și-a pregătit propria populație pentru încă un război la granițele țării.
Israelienii par să susțină un război în Liban. Dar invaziile anterioare în țara vecină au avut rezultate neconcludente și au costat Israelul mult în termeni de vieți ale soldaților pierdute și în ceea ce privește statutul său internațional.
Israelul și Hezbollah se luptă de mult timp
Primele decenii de existență ale Israelului au însemnat războaie repetate cu Egiptul și Siria. Ultimele decenii au însemnat războaie repetate împotriva teroriștilor Hamas și Hezbollah.
Mișcarea islamistă Hezbollah a fost fondată în urma invaziei Israelului din 1982 în Liban. Invazia respectivă a vizat în primul rând inamicul de altădată, anume Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OEP). Dar, la scurt timp, soldații israelieni s-au trezit luptând cu Hezbollah, un grup terorist islamist dedicat distrugerii Israelului.
Soldații israelieni au ocupat, până în 2000, o fâșie din sudul Libanului, confruntându-se în primul rând cu atacurile Hezbollah, care au ucis acolo și sute de soldați americani, în cele două atacuri din 1983 asupra Ambasadei SUA și a unei cazărmi militare.
Șase ani mai târziu, cele două părți s-au ciocnit din nou, când teroriștii Hezbollah au răpit doi soldați israelieni. Israelul a invadat din nou Libanul, atunci, dar războiul a fost considerat un fiasco pentru Israel: peste 100 de soldați israelieni și sute de luptători Hezbollah au fost uciși, la fel ca zeci de civili israelieni și peste 1.000 de civili libanezi.
Hezbollah a refuzat să se supună rezoluțiilor ONU
Cel mai important și mai grav lucru este însă că Hezbollah a rămas intact. Gruparea teroristă a ignorat o rezoluție a Națiunilor Unite care îi cerea să se retragă la nord de râul Litani, ceea ce ar fi creat o zonă-tampon în sudul Libanului.
De atunci, Hezbollah a fost cel mai bine finanțat mandatar al regimului din Iran, o forță estimată la 100.000 de luptători (cifră neconfirmată) și sute de mii de rachete. Iar proiectilele și rachetele sale ar putea atinge aproape tot Israelul.
Din 2006, grupul s-a dovedit a fi un aliat loial și util Iranului. Luptătorii săi au susținut regimul dictatorial al lui Bashar Assad în războiul civil sirian și au creat ceea ce a fost numit „stat în cadrul unui stat” în sudul Libanului. De asemenea, Hezbollah are o prezență semnificativă în parlamentul libanez.
De-a lungul timpului, Israelul a bombardat în mod regulat transporturi de arme către Hezbollah. Dar până în toamna trecută cele două părți s-au abținut de la un alt conflict major.
Hezbollah s-a alăturat teroriștilor palestinieni Hamas la o zi după masacrul din Israel
Însă pe 8 octombrie anul trecut, a doua zi după măcelul comis de teroriștii Hamas, Hezbollah a început să bombardeze Israelul. Acesta a fost doar începutul.
La o zi după ce Hamas a invadat Israelul, Hezbollah a început să bombardeze nordul țării. Rachetele au continuat să fie lansate fără încetare timp de aproape un an, în afară de momentul în care Hezbollah a respectat armistițiul de o săptămână dintre Israel și Hamas, în noiembrie.
Israelul a bombardat pozițiile Hezbollah din Liban și, în total, sute de luptători ai grupului au fost uciși, la fel ca zeci de civili de ambele părți. Zona de frontieră din ambele țări este un pământ al nimănui.
Și, cu zeci de mii de israelieni din nord care trăiesc ca refugiați în hoteluri de aproape un an, sprijinul pentru o lovitură mai dură împotriva Hezbollah a crescut.
Oamenii din israel susțin un război contra Hezbollah
Un sondaj de luna trecută a constatat că aproape două treimi dintre israelieni susțin în general lupta împotriva Hezbollah, în timp ce doar aproximativ un sfert sprijină un acord de încetare a focului cu grupul terorist.
Și Israelul pare că ține seama de acest apel. În ultimele câteva săptămâni, s-au desfășurat o serie de operațiuni uimitoare din partea sistemelor militare și de informații ale Israelului: explozia pagerelor, care au rănit câteva mii și au ucis câteva zeci; lovituri asupra liderilor Hezbollah; explozii ale depozitelor de arme Hezbollah.
Apoi, în weekend, Israelul l-a ucis pe liderul grupului, Hassan Nasrallah. El a fost chipul și întruchiparea lui Hezbollah – liderul său de mai bine de 30 de ani și inamicul de moarte al Israelului.
O analiză a Consiliului pentru Relații Externe concluzionează: „Grupul a devenit probabil inert din punct de vedere operațional – cel puțin pentru viitorul previzibil. Într-adevăr, nu există succesori clari ai lui Nasrallah, având în vedere statura sa unică și de neegalat în vârful mișcării”.
Ce capacitate de luptă mai au teroriștii susținuți de Iran
Cu toate acestea, grupul semnalează că mai poate lupta. Într-un mesaj video publicat luni, un oficial de rang înalt al Hezbollah a spus că toți membrii uciși ar putea fi înlocuiți și a spus că atacurile asupra Israelului de până acum reprezintă un efort „minim” pentru grup.
Acum Israelul se pregătește pentru un război la sol. Care nu va fi ușor.
Israelul nu se oprește cu eliminarea lui Nasrallah. Rapoartele de luni au indicat că forțele și artileria israeliene luptă la graniță și că trupele se adună pentru o invazie. Se pare că a notificat Statele Unite cu privire la planurile sale pentru o operațiune la sol.
Soldații israelieni desfășoară de luni de zile exerciții de antrenament la granița Libanului, în așteptarea unui război pentru a scoate Hezbollah din zona din care grupul terorist poate trage asupra orașelor israeliene, înlăturând astfel o amenințare majoră.
Operațiunea cu pagerele a dezvăluit, de asemenea, că Israelul urmărește și pregătește lovituri împotriva grupării teroriste de mult timp. Așadar, într-un fel, spre deosebire de momentul în care a fost luată pe nepregătite anul trecut, pe 7 octombrie, armata israeliană ar putea fi pregătită pentru o luptă în Liban.
Va fi un război lung și greu
Dar, după cum mulți veterani israelieni știu din conflictele anterioare, Libanul este un teren neiertător. Este muntos și, chiar și fără lider, Hezbollah este de mult înrădăcinat acolo. Sudul Libanului este mult mai mare decât Gaza, unde Israelul duce un război dificil de un an, deși are mult mai puțini rezidenți.
„Hezbollah astăzi este mult mai puternic decât în 2000 și, chiar dacă a suferit mai multe pierderi decât se credea că ar putea suporta, cea mai mare parte a forțelor sale s-ar putea retrage departe de regiunea de graniță și pur și simplu să se întoarcă în zonă după plecarea Israelului sau să conducă o luptă de gherilă regulată, cu atacuri la un moment bine ales, în cazul în care forțele israeliene rămân în Liban”, este concluzionat unei analize din Foreign Policy.
Persistă, de asemenea, întrebarea cu privire la ce va produce un alt război în societatea israelienă. Pentru că Israelul a trimis sute de mii de soldați pe front, după 7 octombrie, mulți bărbați petrecându-și luni de zile departe de familie și serviciu. Sute de oameni au fost uciși în Gaza. Și, deși există un sprijin larg în societatea israeliană pentru intensificarea luptei din Liban, pentru a pune capăt atacurilor cu rachete din nord, aceasta înseamnă, de asemenea, o nouă mobilizare masivă a rezerviștilor israelieni, deja epuizați, care speraseră să-și găsească odihnă și alinare în timpul Marilor Sărbători (Rosh Hashanah, 2-4 octombrie, Yom Kippur, 11-12 octombrie, Sukkot, 16-23 octombrie și Simchat Torah, 23-25 octombrie).
Statele Unite sprijină Israelul. Deocamdată
Președintele Joe Biden și vicepreședinta Kamala Harris, candidatul Democraților la președinție, au apărat asasinarea lui Nasrallah și au continuat să finanțeze efortul militar al Israelului. Dar Biden a cerut public și o încetare a focului în nord, alături de eforturile sale de până acum, fără rezultat, de a ajunge la o încetare a focului în Gaza.
Ce va însemna asta dacă se prelungește un război în Liban? Donald Trump a părut că susține eforturile militare ale Israelului, dar are și o înclinație izolaționistă și a cerut Israelului să-și termine rapid lupta.
Harris se confruntă deja cu presiuni din partea extremei stângi pentru a reduce sau opri sprijinului pentru războiul Israelului din Gaza. Multe dintre aceleași voci, în Congres și nu numai, au condamnat atacurile Israelului în Liban și, fără îndoială, ar presa-o pe Kamala Harris să întrerupă sprijinul pentru un războiul din Liban.
Statele Unite au acționat, de asemenea, în ultimul an, pentru a preveni un război regional mai larg. Dacă Iranul atacă Israelul pentru a răzbuna moartea lui Nasrallah, acel scenariu ar putea degenera, transformând tot Orientul Mijlociu într-o zonă de război.
Netanyahu a cerut poporului din Israel să se pregătească de un alt război
În urma loviturii asupra lui Nasrallah, premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat Iranul că Israelul ar putea ataca și teritoriul său. Și, în discursul de luni, el a sugerat cetățenilor săi să se pregătească pentru un alt război.
„Aș dori să fiu alături de eroicii noștri soldați, recruți și rezerviști”, a spus el. „În timp ce sărbătorim Anul Noul (Rosh Hashanah) - fie ca acest an să fie unul bun! - ei vor continua să ne apere țara cu aceeași dăruire, sacrificiu și eroism de care au dat dovadă de-a lungul anului trecut.”
Netanyahu a adăugat: „În sfârșit, aș dori să mulțumesc tuturor cetățenilor Israelului: soțiilor rezerviștilor, mamelor și taților luptătorilor noștri și copiilor, pentru că au fost statornici într-o perioadă atât de lungă. Suntem într-un război pentru însăși existența noastră. Ne vom uni, vom merge mână în mână și îi vom învinge pe dușmanii noștri”, potrivit Jerusalem Post.