Cum putem drege mâncarea dacă este prea sărată sau prea iute. Sfaturi de la Chef Hadad

Rețetă de ciorbă de dovlecei. sursa: Arhiva EVZ

Dacă se întâmplă să puneți sare sau zahăr în exces în mâncare există soluții pentru a salva preparatul. Și dacă ciorba sau tocănița este prea picantă, iuțeala se poate atenua.

Gustul mâncării este extrem de important. Ce facem însă dacă am scăpat prea multă sare sau dacă ciorba sau tocănița este prea iute sau prea dulce? Nu, nu trebuie să aruncăm mâncarea. Există soluții pentru a salva preparatul.

„Sarea este cea mai păcătoasă când vine vorba de greșeli de gust. Dacă punem prea puțină, mâncarea nu va fi savuroasă, dar măcar poate fi adăugată la sfârșit. Însă dacă punem prea multă, acolo apare problema cea mare. Dacă tocana sau ciorba este încă în procesul de gătire, putem pune în cratiță un cartof curățat întreg. Acesta va absorbi sarea. La sfârșit trebuie scos și aruncat.

Dacă mâncarea este, însă, deja gata, atunci tot pe bază de amidon se poate remedia. Niște orez fiert bine și pasat amestecat în sos va mai diminua din intensitatea sării. Sau o contrabalansare de gust cu ceva dulce ori acru. Un pic de zahăr, gem sau suc de lămâie ori oțet pot ajuta, în funcție de preparat“, explică Chef Hadad pe blogul său.

Atenție la ardeiul iute și la zahăr

Tot amidonul este soluția și dacă mâncarea este prea picantă. Dacă adăugați ardei iute în mâncare trebuie să știți că aroma se va resimți la adevărata intensitate după câteva minute.

„Este posibil ca, după câteva minute să vă treziți că este prea picantă tocănița. În cazul acesta niște orez, cartofi sau pâine pot ajuta. Dacă e un fel de mâncare cu fructe de mare, atunci puțin acid, precum sucul de lămâie, poate ajuta“, a mai spusChef Hadad.

Dacă se întâmplă să îndulciți prea tare mâncarea, mai ales când vine vorba despre sosuri, atunci puteți atenua dulceața cu condimente sau ceva acid. Puteți folosi suc de lămâie sau puțin oțet.

Cum îndepărtăm grăsimea

Se știe că grăsimea poate da savoare preparatelor, dar dacă este prea multă se ridică la suprafață și strică totul. „Când acest lucru se întâmplă, o modalitate bună de a o îndepărta este cu un prosop de hârtie așezat cu atenție deasupra oalei. Dacă, însă, nu vă grăbiți, puteți lăsa mâncarea peste noapte la frigider, iar grăsimea în exces de la suprafață se va solidifica, fiind astfel ușor de îndepărtat“, a mai spus Chef Hadad.