Cum pui „bani la ciorap” pentru când ieși la pensie

Cum pui „bani la ciorap” pentru când ieși la pensie

Angajatul, fifi e că lucrează cu carte de muncă, pe cont propriu sau lucrează pe contract de drepturi de autor, dacă obține venituri impozabile, poate economisi suplimentar pentru momentul când va ieși la pensie.

Pensia medie în România abia dacă se apropie de 200 de euro, față de Grecia, spre exemplu, unde aceasta e de patru ori mai mare. Ca să nu fim nevoiți, la pensie, să trăim la limita sărăciei, o soluție ar fi să facem economii din fiecare salariu, plătind suplimentar, lună de lună, o anumită sumă, la fondul de pensii administrat privat.

În urmă cu nouă ani, toți angajații sub 35 de ani și care aveau carte de muncă au fost obligați să se înscrie într-un fond administrat privat de pensii – așa numitul Pilon II. Dar aceste sume care sunt virate de angajator pot fi suplimentate de fiecare dintre noi, după posibilități. E vorba de Pilonul III - pensia facultativă. Acesta este reglementat de Legea 204/2006, cu modificările și completările ulterioare, care funcționează din 2007.

Practic, în sistemul pensiilor facultative, legea prevede posibilitatea virării contribuțiilor atât de către angajator, cât și de angajat. De asemenea, pot vira astfel de contribuții și cei care lucrează pe cont propriu sau pe contracte pe drepturi de autor (cei care au venituri dintr-o activitate impozitată).

Ne puteți urmări și pe Google News

Cât de mult poți să dai în plus

Potrivit legii, contribuția suplimentară poate fi de maximum 15% din veniturile salariale brute. Adică la un venit brut lunar de 2.000 de lei, spre exemplu, nu poți da mai mult de 300 de lei. De asemenea, în baza acestei contribuții suplimentare, angajatul și angajatorul beneficiază, fiecare, de o deducere pentru fiecare an fiscal. Practic, nici pentru unul, nici pentru celălalt, nu se impozitează cu 16% sumele depuse în plus, dacă sunt până la 400 de euro. Valoarea pe care o virezi lunar o stabilești direct cu administratorul fondului tău de pensie facultativă. Atenție, această sumă poate fi modificată oricând sau poți chiar înceta să o achiți dacă nu-ți mai permiți, la un moment dat. În astfel de situații, trebuie, însă, să înștiințezi în prealabil administratorul fondului dar și angajatorul, nu ai voie să oprești, pur și simplu, plata.

Când ai acces la banii strânși

În primul rând, atunci când ieși la pensie la limita de vârstă (63 de ani - femei, 65 de ani - bărbați). Totuși, ea poate fi accesată la împlinirea vârstei de 60 de ani, dacă ai contribuit cel puțin 90 de luni la fond. De asemenea, dacă contributorul este pensionat pe motiv de invaliditate înainte de 60 de ani. Acest instrument suplimentar de economisire este foarte bun, pentru că în afara acestor situații nu putem scoate banii economisiți ca să-i folosim la alte lucruri, așa cum o putem face cu conturile uzuale de economii.