Cum protejezi calculatorul de viruşi fără să plăteşti un leu
- Bogdan Biszok
- 8 septembrie 2011, 00:17
În era Internetului, atacurile informatice sunt la ordinea zilei astfel încât utilizarea unei soluţii de securitate este esenţială, fie că este vorba de una avansată sau una gratuită.
Numărul programelor periculoase care circulă pe internet creşte cu o viteză uluitoare, fapt confirmat de majoritatea specialiştilor din domeniu.
"Fie că este vorba despre viruşi, troieni, viermi sau rootkits, malware-ul este în continuă creştere. Dacă acum câţiva ani, un utilizator putea avea câteva indicii că ar putea avea un virus în calculator (programele se încărcau şi rulau mai lent), malware- ul din ziua de azi se ascunde mult mai bine", potrivit lui Cătălin Cosoi, şef al laboratorului de ameninţări online BitDefender.
De aceeaşi părere este şi Teodor Cimpoeşu de la Kaspersky care afirmă că "atacurile informatice au devenit atât de complexe, încât singurul scop al infractorilor cibernetici este să fure totul şi orice". Utilizatorii români nu sunt obişnuiţi să plătească pentru programele de calculator, preferând să le pirateze. Ei bine, atunci când vine vorba de soluţii de securitate, aceştia au la dispoziţie şi programe antivirus gratuite. Există două categorii de suite antivirus gratuite: soluţii gratis, care oferă protecţie "esenţială", deci nu completă, şi variante limitate ale produselor comerciale.
Gratuit sau cu licenţă
Soluţiile complet gratuite, care oferă protecţie "esenţială", sunt gândite să te protejeze doar împotriva celor mai frecvente ameninţări, update-urile se fac de câteva ori pe zi, nu din oră în oră, protecţia oferită nu acoperă mai multe niveluri pe lângă cea pe bază de semnături. "Deşi unele soluţii de securitate gratuite oferă nivele de detecţie decente în anumite privinţe, ele se concentrează de obicei numai asupra unui anume tip de ameninţări. Acest lucru este inevitabil, pentru că sunt necesare mult mai multe resurse pentru a acoperi o gamă completă de ameninţări potenţiale", potrivit lui Alexandru Sipciu, director general Axel Soft It Group, distribuitorul oficial al soluţiilor Eset Nod32 Antivirus şi Eset Smart Security în România.
În ceea ce priveşte variantele gratuite ale suitelor comerciale, acestea au, în general, diverse limitări: nu "curăţă" sistemul sau doar scanează, dar nu au o componentă rezidentă, sau sunt de tip "adware", deci afişează reclame pe desktop. "Un computer nu va fi niciodată 100% protejat, indiferent de suita de securitate pe care alegi să o foloseşti", a mai spus Cimpoeşu. "De fiecare dată intervin foarte mulţi factori atunci când vorbim despre securitate - factorul uman, nivelul de educare a utilizatorului, tehnologia AV", a completat el.
ALTERNATIVE
Oferte accesibile Iată cele mai populare programe antivirus gratuite:
- avast!Free Antivirus 5 este un antivirus cu o interfaţă atrăgătoare care efectuează scanări rapide şi descoperă majoritatea programelor periculoase, însă la anumite teste a obţinut rezultate medii.
- Microsoft Security Essentials 1.0, spre deosebire de avast!Free Antivirus 5, oferă o slabă protecţie împotriva malware-ului, iar scanarea se face lent. Singurul punct pozitiv este faptul că este uşor de folosit.
- Avira AntiVir Personal se descurcă excelent la detectarea malware- ului şi la blocarea programelor periculoase. Scanările se efectuează rapid, singura bilă neagră fiind interfaţa.
- AVG Anti-Virus Free Edition oferă o rată de protecţie ridicată descoperind majoritatea programelor maliţioase şi chiar şi ameninţările false. Viteza sa de scanare este însă mică.