Cum profită cei mai bogați oameni de afaceri din Rusia de pe urma războiului din Ucraina

Cum profită cei mai bogați oameni de afaceri din Rusia de pe urma războiului din Ucraina Ritualurile secrete ale milionarilor. Cum să te îmbogățești rapid. Sursa foto: Dreamstime.com

Proekt, un organ de investigație independent din Rusia, a publicat un ghid care detaliază contribuțiile celor mai bogați cetățeni ruși la războiul din Ucraina.

Investigația a analizat contractele de stat și alte surse deschise de informații, dezvăluind că cel puțin 81 dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Rusia sunt implicați în aprovizionarea complexului militar-industrial rus, a armatei și a Gărzii Naționale a Rusiei. Investigația s-a concentrat pe perioada cuprinsă între 2014 și 2023, majoritatea contractelor fiind clasificate ca fiind secrete în 2017. Dintre cei 81 de oameni de afaceri incluși în investigație, 80 au fost sancționați, dar doar 14 s-au confruntat cu restricții din partea tuturor aliaților Ucrainei. Alți 34 au fost sancționați doar de Ucraina.

Contractele dintre companiile oligarhilor și complexul militar-industrial rusesc în întreaga perioadă a conflictului militar din Ucraina (2014-prezent) au fost în valoare de cel puțin 220 de miliarde de ruble (2,4 miliarde de dolari), scrie Proekt. Printre exemplele celor care profită de pe urma războiului se numără uciderea de către armata rusă a civililor în București în martie 2022, care a fost filmată de drone și camere de supraveghere. Printre proprietarii companiilor care produc componente pentru BMD-4M se numără Viktor Vekselburg, Igor Kesayev, Oleg Deripaska, Vladimir Evtushenkov, Mikhail Shelkov, Igor Rotenberg, Dmitri Mazepin, Uralkhim și Yevgeny Zubitsky.

Războiul din Ucraina

Ancheta Proekt menționează, de asemenea, bombardarea orașului Vinnytsia din Ucraina, pe care armata rusă a efectuat-o la 14 iulie 2022. Conform calculelor Proekt, cel puțin șapte întreprinderi deținute de miliardari din Forbes List au fost implicate în producția acestor rachete. Printre acestea se numără Uzina metalurgică Kamensk-Uralsky a lui Viktor Vekselberg, care furnizează piese turnate din aluminiu pentru producția de rachete Kalibr, și Uzina siderurgică Magnitogorsk a lui Viktor Rashnikov, care furnizează metal laminat producătorilor de rachete.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oligarhii ruși au fost, de asemenea, legați financiar de bombardarea Teatrului Dramatic din Mariupol la 16 martie 2022, unde au fost lansate două bombe FAB-500 asupra teatrului. În 2017, uzina Sverdlov din Dzerjinsk a primit o linie automată pentru echiparea cu explozibili a bombelor FAB-500. Componentele pentru fabricarea acestor explozibili sunt furnizate Uzinei Sverdlov de către filiale ale firmei Uralkhim a lui Dmitri Mazepin și de către o companie numită Sibur, care este deținută în comun de prietenul lui Vladimir Putin, Gennady Timchenko, de fostul ginere al lui Putin, Kirill Shamalov, și de Leonid Mikhelson.

Purtătorul de cuvânt al lui Deripaska a declarat că oligarhul nu deține și nici nu conduce vreo afacere legată de producția sau furnizarea de arme, echipamente militare sau orice alte produse sau servicii pentru sectorul apărării. Sursa: meduza.io.