Cum procedezi, pas cu pas, pentru a contesta o amendă de circulație

Cum procedezi, pas cu pas, pentru a contesta o amendă de circulație Poliția rutieră. Sursa foto: Arhiva EVZ

În ciuda faptului că cei mai mulți șoferi încalcă adesea regulile de circulație, există și cazuri în care organele de poliție pot să greșească. În aceste situații, există posibilitatea de a contesta amenda contravențională primită, iar tot ce trebuie să faci este să urmezi o serie de pași.

Șoferii trebuie să știe că o contestație a amenzii de circulație primite se soluționează pe cale judecătorească, iar martorii pot participa la proces. Însă, un lucru important de știut este acela că șoferii pot contesta amenda primită doar într-un termen limită.

Potrivit OG nr. 2/2001, conducătorii auto au la dispoziție 15 zile de la momentul în care au fost sancționați să facă o contestație împotriva procesului verbal întocmit de polițist.

Cum poți contesta o amendă de circulație

Termenul de 15 zile se scurge de la data primirii comunicării prin care se aduce la cunoștința șoferului infracțiunea. În acest caz, șoferii care semnează pe loc procesul verbal au la dispoziție 15 zile din acel moment pentru a contesta amenda primită.

Ne puteți urmări și pe Google News

În schimb, șoferii care refuză să semneze procesul verbal îl vor primi prin poștă, cu confirmare de primire. Astfel, doar din acel moment se scurg cele 15 zile în care pot depune contestația.

Contestația se depune de fiecare șofer în parte la judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția ori la judecătoria din raza de domiciliu sau sediul contravenientului. În judecarea procesului, conducătorul auto poate aduce martori pentru a-și demonstra nevinovăția, însă există și excepții.

Nu pot fi martori: rudele până la gradul trei, inclusiv; soțul, fostul soț, logodnicul sau concubinul; persoanele aflate în duşmănie sau în legături de interese cu vreuna dintre părţi; persoanele puse sub interdicţie judecătorească și persoanele condamnate pentru mărturie mincinoasă, după cum se arată în articolul 315 din Codul de procedură civilă.

Ce trebuie să cuprindă dosarul pentru contestarea amenzii

Toți șoferii care vor să depună o contestație împotriva amenzii primite trebuie să își facă un dosar în care să fie cuprinse următoarele documente:

  • plângerea;
  • copia procesului verbal;
  • dovada plății taxei judiciară de timbru de 20 lei;
  • alte documente justificative.

În cazul în care actele nu sunt depuse în original, persoanele în cauză trebuie să scrie pe fiecare pagină „conform cu originalul” și să semneze.

Cererea de contestație cuprinde două părți. În prima, șoferul trebuie să menționeze toate datele persoanele, urmând ca în cea de-a doua să se specifice seria și numărul procesului verbal și sancțiunile primite, cum ar fi punctele de amendă primite, punctele de penalizare și reţinerea permisului de conducere sau suspendarea dreptului de a conduce pentru o anumită perioadă, potrivit știrileprotv.ro.