Cum preveniţi durerile în gât

Cum preveniţi durerile în gât

Spălaţi-vă des pe mâini, nu beţi rece ori prea cald, deoarece sensibilizaţi mucoasa care vă apără de virusuri şi de bacterii.

O durere în gât vă poate face să vă simţiţi groaznic, aşa că nu ar fi rău să învăţaţi cum să o preveniţi. Foarte importantă este igiena personală: să vă spălaţi des pe mâini, să nu folosiţi tacâmurile ori paharele în comun cu alte persoane, să ştergeţi tastatura computerului înainte să lucraţi la acesta.

Dacă mâncaţi fructe, inclusiv lămâi, trebuie să le spălaţi bine înainte, astfel încât particulele de praf să nu ajungă în gură şi apoi în gât. Toate acestea ajută la înlăturarea bacteriilor şi a virusurilor care ar putea ajunge pe mucoasa faringiană. Un alt sfat al specialiştilor este să nu fumaţi şi să nu beţi foarte rece ori foarte fierbinte, deoarece vă puneţi în pericol mucoasa faringiană.

Soluţiile antibacteriene, în loc de apă şi săpun

Deşi pare banal, una dintre cele mai importante măsuri de prevenţie este să vă spălaţi pe mâini, astfel încât să puteţi omorî germenii. Dacă nu aveţi la îndemână apă şi săpun, puteţi folosi soluţii antibacteriene ori şerveţele umede, de la supermarket. „Mai ales pentru copii, este esenţial să îi învăţaţi să se spele pe mânuţe după ce folosesc toaleta“, aminteşte medicul ORL-ist Elena Lăţcan, de la Centrul Medical de Tratament Dorobanţi, din Bucureşti.   Tacâmurile nu se împrumută   La masă, nu împrumutaţi lingura ori furculiţa unei alte persoane, chiar dacă este vorba despre un prieten. Bacteriile care se cantonează în gât pot fi transmise prin acest obicei prost, avertizează doctorii. Tot specialiştii vă sfătuiesc să nu împărţiţi sandviciul, ciocolata, prăjitura, din care tocmai aţi muşcat, cu alţi colegi. Mult mai civilizat este să faceţi porţiile înainte să fi gustat dumneavoastră. De asemenea, nu este indicat să beţi cu alte persoane din aceeaşi sticlă de suc ori din aceeaşi ceaşcă de cafea.

Dacă folosiţi telefonul de birou, telecomanda televizorului ori tastatura computerului, în comun cu foarte multe persoane, nu ar fi rău să îndepărtaţi bacteriile cu o soluţie specială sau cu un şerveţel, înainte de a le folosi.

Evitaţi condimentele

Medicii mai spun că foarte important este să nu fumaţi, să nu beţi foarte cald ori foarte rece, să nu mâncaţi extrem de condimentat şi să nu abuzaţi de băuturile gazoase. „Acestea subţiază mucoasa faringiană şi distrug «perişorii» care o apără de obicei“, explică medicul ORL-ist Elena Lăţcan. Odată ce mucoasa a devenit vulnerabilă, virusurile şi bacteriile vor ajunge să facă ravagii şi veţi deveni o persoană predispusă la infecţii.

O altă sursă de infecţie pot fi instrumentele folosite de medicul stomatolog. Dacă acestea nu sunt bine sterilizate, după intervenţiile făcute fiecărui pacient, bacteriile şi virusurile pot ajunge foarte uşor pe mucoasa faringiană. „De asemenea, nu uitaţi bara de la autobuz. Imediat ce aţi ajuns acasă ori la serviciu, mergeţi la toaletă şi spălaţi-vă pe mâini“, aminteşte medicul Elena Lăţcan.

REMEDII

Gargară cu ceai şi feliuţe de lămâie cu miere   În cazul în care nu reuşiţi să evitaţi o durere în gât prin toate aceste măsuri de prevenţie, tot ce puteţi face este să încercaţi să vă uşuraţi simptomele şi să vă trataţi corect. „Pentru durerile uşoare şi moderate, puteţi face gargară cu ceai de muşeţel şi mânca feliuţe de lămâie cu miere“, recomandă medicul Elena Lăţcan. Dacă totuşi nu este vorba despre o simplă durere în gât, ci de o infecţie, trebuie să mergeţi la medic, pentru teste şi pentru a vă prescrie antibioticele necesare. În mod normal, o astfel de durere ar trebui să dureze cel mult o săptămână. În cazul unei infecţii mai severe, poate să apară febra, iar secreţiile din cavitatea bucală să fie mai abundente şi mai vâscoase.

Ne puteți urmări și pe Google News