Cum poţi să ÎŢI DAI SEAMA dacă ceilalţi oameni te consideră ATRACTIV. Cercetătorii au descoperit cum poţi intra în MINTEA altora
- Mara Vintila
- 4 aprilie 2016, 12:25
Una dintre cele mai misterioase întrebări despre fiinţa umană este "ce cred ceilalţi oameni despre noi?" Pierdem extrem de mult timp şi energie întrebându-ne dacă ceilalţi ne consideră atrăgători sau dacă şi-au dat seama de acel lucru prostesc pe care tocmai l-am spus.
Dacă te întrebi cum eşti văzut de ceilalţi, un nou studiu ne oferă câteva indicii despre cum am putea afla acest lucru. Într-un studiu publicat în 2010, Nicholas Epley, un cercetător al comportamentului de la Universitatea din Chicago, şi Tal Ezal, psiholog la Univeristatea Ben-Gurion din Israel, au descoperit o tehnică fascinantă pentru a ajuta oamenii să intre în minte celor din jurul lor, relatează The Independent.
Oamenii tind să se gândească la ei înşişi într-un mod extrem de diferit faţă de ceilalţi oameni deoarece fiecare cunoşte fiecare detaliu despre sine, detalii pe care alţii nu le remarcă. “Suntem experţi când vine vorba de propria persoană, însă alţii nu. De aceea ne este atât de greu să ne dăm seama cum părem în faţa celorlalţi”, susţine Epley.
Drept urmare, pentru a ne da seama ce gândesc alţi oameni despre noi, un pas important este acela de a ne “distanţa de noi înşine”, să încercăm să ne vedem cu alţi ochi, iar acest lucru se poate realiza prin intermediul unei tehnici mentale ce se dobândeşte în timp. Timpul este cel care ajută oamenii să se analizeze mai “obiectiv”.
Într-un experiment, cercetătorii de la Universitatea din Chicago a rugat câţiva studenţi să spună ce cred că alţii gândesc despre ei, pe baza unor fotografii. Cei cărora li s-a spus că fotografiile lor vor fi analizate în acea zi au fost mult mai critici la adresa lor decât cei care au crezut că fotografiile lor vor fi supuse analizei câteva luni mai târziu. Acelaşi experiment a fost repetat în public, însă în loc de fotografii, studenţii au fost puşi să se prezinte. La fel, studenţii care au crezut că actul său va fi analizat în viitor au fost mai precişi la estimarea modului în care prezentarea sa va fi evaluată de alţii.
Principala lecţie, spune Epley, este aceea că nu ar trebui să fim atât de îngrijoraţi cu privire la circumstanţele sociale. Oamenii nu ne judecă cu aceeaşi minuţiozitate la fel cum facem noi. Totodată, studiul ne învaţă şi cum să descoperim ce gândesc alţii despre ei înşişi. Pentru asta e nevoie să studiezi fiecare detaliu.