Cum poți reduce riscul diabetului de tip 2. Care este băutura care te poate ajuta

Diabeticii au un regim special atunci când trebuie să dea examen de permis. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Un pahar de vin la cină reduce riscul de diabet, potrivit unui studiu. Cei care se bucură de ceai au cu 14% mai puține șanse de a dezvolta diabet de tip 2, deoarece antioxidanții din struguri ajută organismul să digere zahărul.

Prevenirea diabetului de tip 2

Studiul a folosit 11 ani de date de la 300.000 de britanici pentru a dezvălui efectele asupra sănătății, dar au descoperit și că este esențial să mâncați în același timp, iar băutura fără mâncare poate face mai mult rău decât bine.

Dr. Hao Ma, de la Universitatea Tulane din New Orleans, a declarat: „Mesajul acestui studiu este că un consum de cantități moderate de vin în timpul meselor poate preveni diabetul de tip 2. Asta dacă nu aveți o altă stare de sănătate care ar putea fi afectată negativ de consumul de alcool. Efectele alcoolului asupra sănătății sunt o sabie cu două tăișuri datorită capacității sale de a tăia adânc în orice direcție – dăunătoare sau utilă, în funcție de modul în care este consumat.”

Aproximativ cinci milioane de oameni din Marea Britanie au diabet de tip 2 și poate duce la accident vascular cerebral, boli de inimă, infecții ale pielii și probleme sexuale pentru bărbați. Cele mai multe cazuri sunt cauzate de excesul de greutate sau de lipsa de exerciții fizice, ceea ce înseamnă că organismul nu poate absorbi zahărul în mod corespunzător.

Cantitățile mici te pot ajuta

Dr Ma a spus că studiile arată că antioxidanții din vin stimulează digestia zahărului, dar nu au găsit o scădere a riscului de diabet – până acum. El a dezvăluit că oamenii sunt mai puțin predispuși să dezvolte această afecțiune dacă beau până la un pahar mic pe zi pentru femei sau două pe zi pentru bărbați. Același efect nu a existat și în cazul berii sau a băuturilor spirtoase sau cu vinul băut în alte momente ale zilei, a dezvăluit doctorul Ma la conferința Asociației Americane a Inimii.

Dr Robert Eckel, de la Asociația Americană de Diabet, a adăugat: „Aceste date sugerează că nu alcoolul, ci alte ingrediente din vin, poate antioxidanții, ar putea fi factorul decisiv. Tipul de vin – roșu versus alb – trebuie definit și este necesară validarea acestor constatări. Dar rezultatele sugerează că, dacă consumi alcool în timpul meselor, vinul poate fi o alegere mai bună”, potrivit The Sun.

Oamenii de știință s-au luptat de ani de zile cu privire la beneficiile și pericolele unui pahar de vin, iar alte studii susțin că acesta vă poate menține slab sau vă poate proteja inima, atâta timp cât este băut în cantități normale.