Codul Rutier impune o sancțiune contravențională, în cazul în care conducătorul auto nu are permisul de conducere asupra lui. În acest caz, amenda nu este mică deloc, în comparație cu venitul minim net pe economie, care nu ajunge la 2.000 de lei.
La un filtru al Poliției Rutiere, simplul fapt că ți-ai uitat acasă actele de identitate, și cele ale autoturismului, nu te scutește de amendă contravențională.
De multe ori, agenții Poliției rutiere sunt îngăduitori cu șoferii, atunci când vine vorba despre lipsa permisului. Este suficient ca oamenii legii să tasteze CNP-ul dvs. în bazele de date ale Poliției Române pentru a afla toate informațiile de care este nevoie.
Cu toate astea, Codul Rutier prevede o amendă contravențională pentru lipsa permisului de conducere, care poate fi cuprinsă între 870 – 1.160 de lei. Dacă alegeți să o plătiți în termenul de 15 zile, aceasta se va reduce la jumătate, potrivit Antena3.
”Art. 108 pct. 1 lit a/9: Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează: patru puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte: […] 9) refuzul înmânării actului de identitate, a permisului de conducere, a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, a celorlalte documente prevazute de lege, la cererea poliţistului rutier, precum şi refuzul de a permite verificarea vehiculului”, se arată în Codul Rutier.
Amenzi mari pentru lipsa poliție de asigurare
Șoferii trebuie să știe că polițistul rutier îi poate amenda în cazul în care nu are o poliță de asigurare valabilă, pentru autoturismul pe care îl conduce.
Amenda pentru astfel de cazuri poate începe de la 1.500 de lei, și poate ajunge la maxim 3.000 de lei.
”Exploatarea unui vehicul fără a deține polița de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto pe suport de hârtie sau în format electronic ori în lipsa datelor accesate din sistemul informațional unic aferent asigurării obligatorii de răspundere civilă auto”, prevede articolul 229 din Codul Rutier.
Ca măsură complementară, polițistul va reține certificatul de înmatriculare al mașinii și chiar plăcuțele de înmatriculare. În caz de accident, proprietarul unui autoturism care nu este asigurat, este bun de plată, el fiind obligat să achite din buzunariul propriu contravaloarea reparațiilor.