Prețurile pentru lemnele de foc s-au majorat cu 40% pe fondul crizei energetice. În acest context, românii sunt speriați că la iarnă nu vor avea suficienți bani pentru plata gazelor naturale. Așadar, ei vor să beneficieze de ajutorul de la stat.
Aproape jumătate din populația României se încălzește cu ajutorul lemnelor. Cu toate acestea, prețul lor a crescut în ultima vreme. Acesta este și motivul pentru care Ministerul Mediului a propus că persoanele care cumpără cu factură lemn de foc să primească un ajutor de 150 de lei pe metru cub. Limita este de cinci metri cubi.
Mulți români au revenit la sobele cu lemne din cauza scumpirii gazelor naturale. Însă, nici în acest caz prețurile n-au stat pe loc. Metrul cub s-a scumpit cu 40% în aproape toate județele. De asemenea, pe măsură ce se apropie iarna, prețurile ar putea să se majoreze iar. O variantă ar fi lemnul de la Regia Națională Romsilva, care s-a scumpit mai puțin, dar nu e suficient pentru toată lumea. „Cel care va beneficia va trebui să facă dovadă că a cumpărat lemn de foc pentru încălzire cu factură și cu aviz de însoțire a mărfii”, declara, recent, ministrul Mediului, Tanczos Barna.
Cine va beneficia de măsura Ministerului Mediului
De această măsură vor beneficia toți cei care au cumpărat lemn de foc, indiferent de categoria socială sau dacă sunt consumatori vulnerabili sau nu. Măsura va fi echivalentă cu un ajutor similar ca cel pentru gaze naturale sau pentru energia electrică. „La fel că la energia electrică, unde s-a stabilit un plafon maxim, și aici vom stabili un plafon maxim. Propunerea noastră se referă la cinic mc (…) Măsură vine în completarea măsurilor deja existente”, a menționat ministrul.
Lista beneficiarilor va fi întocmită de primarii care cunosc familiile, gospodăriile ce folosesc lemn de foc. Ulterior, bugetul Ministerului Muncii va fi suplimentat cu sumele respective. Reprezentantul Guvernului a menționat, totodată, că propunerea instituției pe care o conduce va viza doar persoanele fizice, iar impactul bugetar va fi calculat după prezentarea propunerii. „Eu cred că impactul este unul suportabil și poate fi acoperit din bugetul de stat”, a mai adăugat Barna.
De asemenea, el a mai adăugat că numărul familiilor beneficiare variază între unu și trei milioane. Totuși, „cei care au pădure proprie și nu cumpără lemnul de foc nu beneficiază de acest sprijin, pentru că nu plătesc prețul ridicat care se practică acum pe piață”, a spus demnitarul. Un alt detaliu important este că plata către beneficiari se va face ulterior achiziției lemnului de foc.
Prețul lemnelor de foc
Lemnul de foc de la ocoalele silvice de stat costă cu până la 40% mai mult, comparativ cu anul trecut. Totuși, prețul oscilează în funcție de zonă, explică reprezentanții Direcției Silvice, fiind mai mare în zona de câmpie.
Un metru cub de lemn de foc în zona de deal și de munte costă 280 de lei, dacă este cumpărat direct de la drum, și 340 de lei, dacă este ridicat din depozit. Astfel, este vorba de o scumpire de 25%. Totuși, la ocoalele silvice din zona de câmpie, preţurile s-au majorat cu 40% în ultimul an. Un metru cub de lemn din esență tare a ajuns să coste 300 de lei, dacă românii îl cumpără la marginea drumului, sau 360 de lei, dacă este luat din depozit.
Lemne de foc, penurie în toată Europa
Odată cu scumpirea fără precedent a gazelor și electricității, multe gospodării din Europa recurg la lemnele de foc ca sursă alternativă de încălzire în această iarnă. În acest context, creșterea puternică a cererii și livrările mai mici din Rusia împing prețurile în sus și provoacă penurii, amenințând să-i lase pe cei mai vulnerabili în frig în această iarnă.
„Când vine vorba de lemne pentru energie, majoritatea statelor membre UE se confruntă cu penurii, iar preţurile peleţilor au crescut de aproximativ 2,5 ori în ţări ca Germania şi Belgia“, a declarat un purtător de cuvânt al Bioenergy Europe. În iulie 2022 a intrat în vigoare o interdicţie de import de peleți din Rusia folosiţi în producţia de energie.
Sancțiunile asupra importurilor de lemn au dus de asemenea la penurii și prețuri ridicate. Acestea au un mare impact la nivelul întregului lanț de aprovizionare. Prețurile sunt ridicate la nivelul întregii Europe, însă țările central și est-europene ar putea fi afectate în mod deosebit.
Ungaria, Bulgaria și România, afectate de prețurile la lemnul de foc
În mai 2022, scumpirile afectau deja Ungaria, Bulgaria și România. În aceste țări, un procent ridicat din gospodăriile cu venituri mici folosesc lemnul de foc pentru a se încălzi. În Bulgaria, unde aproximativ jumătate din gospodării folosesc lemne de foc în iarnă, un metru cub de lemne de foc s-a scumpit de la 40-50 de euro în 2021 la aproximativ 100-150 de euro, în funcție de regiune.
De asemenea, în Ungaria, presa locală menționează penurii și scumpiri de peste 50%. Așadar, sunt așteptate noi creșteri de prețuri. Guvernul de la Budapeste anunța în august că va controla exporturile de lemn de foc.
Și în Polonia, prețurile lemnului sunt deja cu aproape 100% mai mari decât cu un an în urmă. Așadar, oamenii caută alternative pentru a-și încălzi locuințele. Acest lucru a provocat creșteri vertiginoase ale prețurilor și speculații pe piață. În Slovacia, în funcţie de tipul de lemn, prețurile s-au dublat în medie comparativ cu anul trecut. Această problemă este întâlnită și în Albania, Kosovo și Serbia. Multe guverne iau măsuri pentru a proteja gospodăriile. Cu toate acestea, există temeri că exploatările forestiere ilegale ar putea deveni o soluție în egală măsură, potrivit RomâniaTV.