Prețurile uriașe la energie au devenit coșmarul românilor. În ultimele zile, tot mai multe persoane se plâng că s-au trezit cu facturi foarte mari la energie electrică. Astfel, îți voi prezenta câteva soluții pentru a nu mai avea facturi uriașe.
Furnizorii dau vina pentru facturile mari pe care le primesc românii pe noua ordonanță de urgență. În acest context, ei spun că nu au avut suficient timp la dispoziție pentru a actualiza sistemul cu noile modificări.
Așadar trebuie să fi curent cu acești pași simpli ca să nu plătești facturi foarte mari la utilități. Mai întâi, notifică în scris furnizorul și contestă valoarea facturii. De asemenea, este bine să notifici furnizorul pentru a-ți trimite metrologia contorului. Astfel, îl poți compara cu indexul vechi.
În cazul în care nu primești niciun răspuns favorabil în termen de 15 zile, atunci te poți adresa către ANRE sau direct la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC). Ultima variantă ar fi să înaintezi o acțiune în instanță pentru a anula factura.
Ordonanța de urgență privind energie
Este important de reamintit că Guvernul a adoptat o nouă schemă de compensare și plafonare a prețului la energie. Ordonanța de urgență se aplicată începând cu 1 septembrie 2022. De asemenea, documentul prevede o reducere a compensării energiei până la un consum casnic de 255 kwh față de 300 kwh cât era până la 31 august.
OUG prevede că de prețuri plafonate vor beneficia doar clienții care anul trecut au înregistrat un consum mediul lunar de 300 kwh și ale căror facturi de anul acesta nu depășesc 300 kwh. Fiecare consumator poate vedea acest consum mediul pe factura pe care o primește lunar de la furnizorul de energie. În cazul celor care au depășit în anul 2021 consumul mediu lunar de 300 kwh plătesc facturile întregi chiar dacă în anul 2022 au decis să facă economie la curent și au un consum lunar sub 300 kwh.
Prețul la gaze naturale, plafonat până la 31 august 2022
OUG adoptată de Executiv prevede că pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022-31 august 2023, prețul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este:
a) maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici; b) maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum şi în cazul producătorilor de energie termică, potrivit RomâniaTV.