Românii au început şi ei, în ultima vreme, să prindă gustul acţiunilor de voluntariat, fie în ţară, fie în străinătate, în special în state din lumea a treia. Unii îşi îngheaţă anii universitari, alţii iau o pauză în carieră atunci când simt că doar voluntariatul le poate aduce împlinirea dorită.
Alexandra Orosfoian, din Timişoara, a descoperit voluntariatul anul trecut. "Am aflat de pe net de şcoala din Danemarca, am aplicat, am fost admisă. Fac asta pentru experienţă, nu pot spune că toată viaţa mea am visat să ajung voluntar în Africa", povesteşte tânăra de 23 de ani, studentă la Facultatea de Economie, secţia Finanţe-Bănci. Nouă luni de training Cu şapte luni în urmă, Alexandra a renunţat cel puţin temporar la familie, facultate şi prieteni ca să plece la capătul lumii. Impresionată de viaţa africanilor din cele mai sărace ţări, tânăra a decis să le întindă o mână de ajutor. A aplicat în cadrul programului Humana People to People, iar în mai, când îşi va încheia stagiul de nouă luni de formare din Danemarca, va pleca în Africa. Alexandra va face voluntariat în Mozambic, unde le va preda limba engleză copiilor subnutriţi şi, la fel ca şi ceilalţi voluntari, le va vorbi localnicilor despre importanţa igienei corporale. "Ca alb eşti văzut altfel. Ştim de la colegii care au fost deja în ţările africane că localnicii au impresia că “muzungu", adică albii, sunt atoateştiutori. Pe de altă parte mulţi dintre copiii din Africa nu au văzut niciodată vreun alb şi se sperie. Cel mai greu, cred, va fi să-i facem să priceapă că înainte de masă este obligatoriu să se spele pe mâini. Mai e de luptat şi cu mentalităţi de genul: dacă un bărbat este infectat cu HIV şi face sex cu o virgină, se vindecă automat", povesteşte Alexandra. Taxă de 400 de euro
România este încă departe de trendul internaţional al ţărilor civilizate, unde voluntariatul ocupă un loc important într-un CV. Suntem, mai degrabă o ţară care atrage voluntarii străini, pentru că românii, ani de zile, nu s-au înghesuit să acţioneze pro bono. În ultima vreme, voluntariatul a început să se dezvolte şi la noi. Motivaţiile fiecăruia dintre voluntari sunt diferite. Cei mai mulţi vor să ajute. Alţii vor experienţe de viaţă inedite sau să îşi descopere limitele. Unii caută distracţie şi noi prieteni. Ca să ajungi voluntar în Africa trebuie să ştii limba engleză, să ai între 18 şi 30 de ani şi să dispui cel puţin de banii pentru taxa de înscriere la una din şcolile de voluntariat. De exemplu, taxa pentru Lindersvold, din Danemarca, costă 400 de euro. Admiterea e pe bază de CV şi scrisoare de intenţie. Odată admis, pregătirea costă în jur de 4.000 de euro (cele nouă luni), dar aplicantul poate munci în beneficiul şcolii. Spre exemplu, Alexandra Orosfoian şi colegi ei colectează hainele second hand care se vând în magazine din toată Europa în beneficiul sărmanilor din Africa.
Reguli stricte
Pentru a deveni voluntar trebuie îndeplinite câteva reguli stricte. "Acesta trebuie să fie muncitor, capabil să lucreze în echipă, să nu renunţe niciodată, să fie organizat şi să găsească soluţii pentru orice fel de probleme. Două atuu-uri sunt esenţiale: condiţia fizică şi adaptabilitatea la schimbări. Schimbările apar tot timpul acolo. Azi stabilim ceva, mâine e altfel. Cât priveşte condiţia fizică, este o necesitate de la sine înţeleasă, dacă ţinem cont şi numai de clima neobişnuită în care te duci", spune Alexandra. În timpul şcolarizării, voluntarii sunt implicaţi în activităţi diferite de existenţa lor cotidiană, cum ar fi să strângă fonduri pe stradă, să ajute la bucătărie, să construiască şi amenajeză pe lângă şcoală. În plus, ei deprind cunoştinţe pe care orice voluntar în Africa trebuie să le aibă, cum ar fi cele despre SIDA şi boli tropicale, religia şi cultura diverselor triburi, lumea de azi. Organizaţie caritabilă fondată în 1998
Humana People to People este o organizaţie caritabila, fondată în 1998, ce şi-a început iniţial activităţile în Rajahstan, încercând să stopeze gradul ridicat de sărăcie, mortalitatea crescută în rândul copiilor şi discriminarea femeilor. Ulterior, organizaţia a început să lucreze în Africa. Programul de voluntariat "Humana People to People Africa" se desfăşoară în două etape - training în Danemarca şi activităţi de voluntariat într-o ţară africană. Alte informaţii despre programul "Humana People to People" pot fi găsite pe lindersvold.dk sau pe adersa de email romanianinfo@lindersvold.dk.