Cum poți afla norma de poluare pe care o are mașina ta. Șoferii au la dispoziție două variante simple

Cum poți afla norma de poluare pe care o are mașina ta. Șoferii au la dispoziție două variante simpleSursa. Arhiva EVZ

Norma de poluare este stabilită în funcție de mașina pe care o deții, și bineînțeles, de anul în care aceasta a fost fabricată. Norma de poluare a ajuns în atenția publică mai ales după ce primăria Capitalei plănuia în anul 2020 să introducă o taxă de oxigen pentru mașinile care poluează mai mult. Cum pot afla șoferii ce normă de poluare are mașina pe care o dețin.

Pentru a afla norma de poluare a mașinii, șoferii au la dispoziție două modalități. Una constă în consultarea Cărții de Identitate a Vehiculului (CIV), în timp ce a doua presupune parcurgerea de către șoferul interesat a mai multor pași pe site-ul Registrului Auto Român.

Norma de poluare, înscrisă în Cartea de Identitate a mașinii

Astfel, șoferii pot afla ce normă de poluare are mașina pe care o dețin prin simpla consultare a CIV. În cazul în care deții un CIV nou, poți regăsi norma de poluare în două locuri.

În cazul în care CIV este de tip vechi, norma de poluare poate fi regăsită la punctul 5, ce reprezintă numărul de omologare – ultimele două simboluri din șirul de caractere reprezintă norma Euro.

  • Euro 6 este reprezentat de E6, R6, T6;
  • Euro 5 este reprezentat de E5, R5, RE, T5, H5;
  • Euro 4 este reprezentat de E4, R4, K4, T4, H4;
  • Euro 3 este reprezentat de E3, R3, T3, H3;
  •  Euro 2 este reprezentat de E2, R2, K2, T2, H2, X1, X2, X3, X4, X5, X6, Y1, Y2, Y3, D3; Euro 1 este reprezentat de E1, R1, K1, T1, H1;
  • Non-euro este reprezentat de orice alte combinații de două caractere alfanumerice.

    Sursa: Libertatea

Norma de poluare poate fi aflată online

Pe lângă posibilitatea de consulta norma de poluare în CIV, există varianta ca șoferii să o vadă online. Astfel, e necesar ca șoferii să acceseze site-ul Registrului Auto Român, urmând să fie apăsat butonul din partea sus a ecranului, numit „Istoric vehicul”.

După ce sunt parcurși o serie de pași, informațiile cerute vor fi trimite pe e-mail, potrivit Libertatea.

Mașinile foarte vechi pot fi casate pentru 3.000 de lei

De acum, șoferii care dețin o mașină mai veche de 15 ani au posibilitatea de a o casa. Vor primi în schimb 3.000 de lei și nu vor fi obligați să își cumpere una nouă. Măsura e inclusă în programul Rabla Local. Cei care doresc să își caseze mașina veche și să primească cei 3.000 de lei trebuie să se adreseze primăriei de domiciliu.

Mașina nu poate fi casată dacă șoferul nu deține mașina pe numele său de cel puțin cinci ani și nici dacă norma de poluare este mai mare de Euro 3.

Ne puteți urmări și pe Google News