Dan Voiculescu propune și o măsură simplă, care ar putea să îi responsabilizeze mai mult pe politicieni.

”Raportând aceste contribuții (încă) teoretice la apropiatele alegeri locale și căutând o variantă de a încuraja o campanie electorală onestă care să asigure o administrație publică eficientă, consider că ar fi benefic pentru întreaga Românie ca, după primul an de mandat, activitatea primarilor să poată fi evaluată printr-un referendum local.

Alegătorii ar putea fi chemați să răspundă la o singură întrebare: “Raportat la promisiunile electorale/angajamentele asumate, sunteți mulțumit/ă de activitatea Primarului și Consiliului local?” În comunitățile mici, referendumul ar putea fi organizat în condițiile clasice. Pentru marile orașe se poate implementa inclusiv sistemul de vot electronic”, scrie profesorul Dan Voiculescu.

În funcție de rezultatul acestui referendum, aleșii ar putea să rămână chiar și fără mandat.

”Asumând că, la finalul primului an de mandat, vor răspunde pentru îndeplinirea promisiunilor electorale și pentru activitățile desfășurate după ce au câștigat alegerile, viitorii primari și consilieri locali vor acționa cu mai multă responsabilitate, atât în campanie electorală cât și după preluarea funcțiilor.

În ciuda previzibilelor rezerve exprimate de cei care vor să evite un astfel de control democratic (care vor invoca false imposibilități legislative sau economii bugetare discutabile), referendumul la finalul primului an de mandat ar putea să schimbe radical calitatea clasei politice din România și încrederea în instituții”, afirmă Dan Voiculescu.