Osteoporoza poate fi cauzată de modificări hormonale, de îmbătrânire și de factori legați de stilul de viață, dar unii pacienți pot să nu aibă o explicație pentru starea lor. Este important să se caute noi factori de risc și să se ia în considerare schimbările de-a lungul vieții – cum ar fi somnul – care pot avea un impact asupra sănătății osoase.
De ce este cauzată Osteoporoza
La începutul vârstei de 20 de ani, oamenii ating densitatea minerală osoasă maximă, care este mai mare pentru bărbați decât pentru femei. Acest vârf este unul dintre principalii factori determinanți ai riscului de fractură mai târziu în viață. După atingerea acestui vârf, densitatea osoasă a unei persoane rămâne stabilă timp de câteva decenii. Cu toate acestea, atunci când femeile intră în tranziția menopauzală, ele se confruntă cu o pierdere osoasă accelerată.
Somnul ar putea ajuta
Tiparele de somn evoluează, de asemenea, în timp, timpul total de somn scăzând și compoziția somnului schimbându-se. Latența somnului crește odată cu vârsta, în timp ce somnul cu unde lente scade pe măsură ce îmbătrânim. Preferința fazei circadiene se modifică, de asemenea, de-a lungul vieții, atât la bărbați, cât și la femei.
Genele care controlează ceasul nostru intern sunt prezente în toate celulele osoase, iar atunci când aceste celule se resorb și formează osul, ele eliberează în sânge anumite substanțe care estimează fluctuația osoasă la un moment dat. Acești markeri ai resorbției și formării osoase urmează un ritm zilnic, amplitudinea fiind mai mare în cazul markerilor de resorbție osoasă decât în cazul markerilor de formare osoasă.
Ce au descoperit cercetătorii
Pentru a înțelege mai bine legătura dintre somn și sănătatea oaselor, cercetătorii au studiat modul în care markerii turnover-ului osos au răspuns la restricția cumulativă a somnului și la perturbarea circadiană. Studiul a constatat modificări semnificative în detrimentul turnover-ului osos atât la bărbați, cât și la femei, ca răspuns la somn și la perturbarea circadiană, inclusiv scăderi ale markerilor de formare osoasă care au fost semnificativ mai mari la indivizii tineri de ambele sexe, în comparație cu indivizii mai în vârstă. Femeile mai tinere au prezentat creșteri semnificative ale markerului de resorbție osoasă.
Sexul și vârsta pot juca un rol important, femeile mai tinere fiind potențial cele mai susceptibile la impactul negativ al somnului deficitar asupra sănătății osoase. Cercetările în acest domeniu sunt în curs de desfășurare, potrivit sciencedaily.