Cum petrece Crăciunul Familia Regală. Sărbătorile în Castelul Săvârșin

Cum petrece Crăciunul Familia Regală. Sărbătorile în Castelul Săvârșin

Unul din cele mai frumoase castele din România, locul în care Familia Regală petrece Sărbătorile de Iarnă în fiecare an, își va deschide porțile pentru oaspeți în preajma Crăciunului.

Decembrie este, poate, cea mai aglomerată lună din an pentru Familia Regală. Luna începe cu o călătorie de o zi a membrilor acesteia cu trenul Regal, rememorând astfel ziua Marii Uniri, înfăptuite în timpul domniei regelui Ferdinand. În 2014, trenul va opri în municipiile Ploiești, Focșani, Râmnicu – Sărat și Buzău, iar locuitorii vor avea ocazia să se întâlnească cu Familia Regală. Va urma un eveniment dedicat furnizorilor Casei Regale, iar totul va culmina cu câteva zile liniștite petrecute de Familia Regală în frumoasa reședință regală de la Săvârșin.

Castelul se află într-un proces de modernizare de mai bine de doi ani. Lucrările de amenajare ale acestuia au fost deja încheiate, dar mai trebuie refăcută fațada.

Și domeniul regal al castelului, care cuprinde un superb parc, a fost amenajat. În prezent se lucrează la refacerea clădirilor din satul regal, care se află în afara porților domeniului. Aici se află casa muzeofilului, casa intendentului, unde va locui administratorul domeniului, casa oaspeților (Guest House) și Muzeul Regal al Automobilului, unde sunt de altfel primiți colindătorii și presa, în cele două zile din preajma Crăciunului, 23 și 24 decembrie. Este unul dintre puținele momente din an în care vizitatorii pătrund în incinta reședinței și se pot întâlni cu Familia Regală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dubașii de la Săvârșin

Pe 23 decembrie va fi ziua presei, în care jurnaliștii vor fi invitați la Palat, iar pe 24 se vor deschide ușile pentru dubașii din Săvârșin, când vor fi urați membrii Familiei Regale. „Chiar în ziua de ajun a Crăciunului este ziua dubașilor. Aceștia sunt o ceată de colindători care vestește nașterea Mântuitorului. În fiecare an, prima casă care este vizitată este reședința regală, Castelul de la Săvârșin”, a declarat pentru EVZ Ioan Vodicean, primarul localității.

Nu numai localnicii fac vizite la castel, în mijlocul iernii. Și Regele Mihai I, împreună cu familia sa fac daruri de Crăciun și ajung în casele localnicilor.

Domeniul regal

De regulă, dubașii sunt primiți cu ocazia Sărbătorilor Iernii în Satul Regal, deci în afara domeniului Castelului. Însă și domeniul poate fi vizitat, la rândul său, de „Ziua Porților Deschise”, care a fost organizată în acest an pe data de 10 mai, când este sărbătorită Ziua Regelui. În cadrul domeniului se află un superb parc dentrlogic, refăcut acum câțiva ani la ordinul regelui, pentru a i se reda imaginea dinaintea perioadei în care Castelul a fost confiscat de comuniști.

Parcul se întinde pe o suprafață de circa șase hectare și jumătate. În cadrul acestuia se află specii rare de arbori, precum brad argintiu sau tuia piramidală, chiparoși de baltă, salcâm chinezesc, pin de Himalaya, alun turcesc și stejari care au deja câteva sute de ani vechime.

În mijlocul domeniului se află un lac unde „locuiesc” câteva familii de rațe sălbatice. Iar în mijlocul lacului se regăsește o insulă.

Istoria zbuciumată a reședinței regale, distrusă complet după ce a ars din temelii

Castelul a fost construit între anii 1650 – 1680 de către familia Forray. După circa 100 de ani de la construire, în noiembrie 1781, răsculații lui Horea, Cloșca și Crișan, cărora li s-au alăturat iobagii de pe domeniul Săvârșin, au dat foc atât castelului, cât și bisericii romano – catolice de pe domeniu, se menționează pe siteul autorității locale din Săvârșin. Castelul a ars în întregime. După acest eveniment nefericit, Familia Forray l-a reclădit. Ulterior, la Revoluția din 1848, castelul a fost din nou incendiat și apoi reclădit. În anul 1870 a primit forma în care se prezintă și astăzi, cu fațadele în stil neoclasic târziu. Castelul a fost vândut Regelui Mihai I în 1943, iar în 1947, după abdicarea Regelui, a trecut în proprietatea statului român. Familia Regală a intrat, din nou, în posesia acestuia în anul 2001, când a fost retrocedat Regelui Mihai.

Potrivit blogdesavarsin.wordpress. com, castelul are trei nivele: demisol, care cuprinde o sufragerie, spălătorie, magazii și anexe gospodărești, inclusiv bucătăria; parterul, cu holuri de primire, o sală, de recepții și o sufragerie; etajul, care cuprinde trei apartamente și două garsoniere. Complexul de clădiri din jurul castelului cuprinde un pavilion al administrației, diverse case ale fostului personal, o seră, o fermă, ateliere.

Muzeul Regal al Automobilului

De când au început lucrările de amenajare la Castel, primirea vizitatorilor se face în Muzeul Regal al Automobilului. „Clienții” permanenți ai acestui muzeu vor fi în curând însă mașinile regale de epocă. Aici va fi adusă, cel mai probabil, o parte din colecția de automobile a Regelui Mihai, care se află în prezent în străinătate. Este vorba de circa 12 mașini de epocă. Actualmente, pe pereții muzeului se pot observa poze ale acestor automobile.

LEGĂTURA CU SATUL- Cum se ajunge la Săvârșin și oferte de cazare

Cum este să ai consătean un rege? Pentru Săvârșin, castelul funcționează ca un magnet pentru turiști, așa că, în zonă, au înflorit afacerile în domeniu. Primarul Ioan Vodicean ne asigură de faptul că are o colaborarea cu Casa Regală cât se poate de bună. „Participăm la toate inaugurările, primiri de oaspeți la palat”, spune acesta, care ne asigură și că, în ciuda opiniilor răutăcioase exprimate uneori de diverși, Casa Regală nu este scutită de impozit pe imobile. Ba chiar, dată fiind suprafața castelului și zecile de hectare care compun domeniul regal de la Săvârșin, taxele pe care le achită sunt foarte consistente și sunt plătite regulat. Cei care vor să se cazeze în Săvârșin au de ales între hotelul cu același nume, care aparține Universității „Vasile Goldiș” (36 de locuri) , Casa de vânătoare (16 locuri), Pensiunea Carmen ( 15 locuri) și Pensiunea Patrimara din Căprioara (18 locuri), scrie pe blogul administrației locale din Săvârșin. Înainte de renovare, și castelul punea la dispoziție trei apartamente și două garsoniere pentru turiști. Acestea ar putea intra din nou în circuit, după ce se vor finaliza lucrările de modernizare. Săvârșin se află amplasat pe Drumul Național 7, între localitățile Arad și Deva, mai precis la 87 de kilometri de municipiul Arad. Așadar, în sat se poate ajunge cu mașina plecând din fiecare din cele două orașe.