Şi comunităţile de români de peste hotare sunt astăzi în sărbătoare. În Italia, unde trăieşte cea mai mare comunitate, peste un 1.200.000 de oameni, asociaţiile de români au pregătit zeci de evenimente în oraşele din peninsulă.

Elena Postelnicu de la Radio România Actualităţi  vorbeşte despre atmosfera de la Torino şi spune că aproximativ 500 de români s-au strâns într-o horă în Piaţa Castello din centrul oraşului Torino, pentru a sărbători Ziua Naţională a României. După acest flash mob, va avea loc un concert de muzică populară. Aceasta este a doua iniţiativă de acest fel organizată de Iurie Răileanu, de la Asociaţia “Primul pas” din Torino, din cadrul Grupului de dansuri populare “Vatra”.

Mulţi artişti şi istorici marchează Ziua Naţională a României la reprezentanţele Institutului Cultural Român din lume. În centrul istoric al Romei aseară a avut loc un concert organizat de Episcopia Ortodoxă Romană a Italiei, notează corespondenta Elena Postelnicu.

Corespondenţă din Roma: Peste 700 de români şi italieni au asistat aseară la concertul tradiţional de colinde, organizat şi cu prilejul Zilei Naţionale a României în Biserica Santa Cecilia din centrul istoric al Romei.

Părintele George Militaru, consilierul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei: “Nu doar Episcopia Ortodoxă, ci şi Colegiul Pio Romeno, greco-catolic, şi fraţii catolici au prezentat colinde tradiţionale româneşti, ducând, în acelaşi timp, şi prinos de mulţumire eroilor neamului nostru românesc, care s-au jertfit pentru integritatea, demnitatea şi credinţa noastră strămoşească“.