Cum pedepsește Xi Jinping cel mai mare scandal de corupție din China

Seifuri, grămezi de bani, lingouri de aur, mașini de lux, proprietăți. Toate l-au dus pe fostul patron al conglomeratului financiar China Huarong la pedeapsa capitală, un verdict excepțional al justiției chineze legat de lumea afacerilor.

Condamnarea la moarte a fostului președinte al China Huarong Asset Management Co. reprezintă una dintre cele mai dure sentințe în cadrul campaniei anticorupție lansată de președintelele Chinei, Xi Jinping.

Verdictul vine în timp ce puterea comunistă strânge șurubul asupra sectorului financiar.

Lai Xiaomin, fostul patron al conglomeratului financiar China Huarong a fost condamnat, marți, la pedeapsa capitală pentru „corupție și bigamie”, a anunțat justiție chineză.

Lai Xiaomin a fost găsit vinovat de luare de mită în valoare de 215 milioane de euro, încercând să obțină încă 13 milioane. Justiția i-a atribuit și delapidarea unor fonduri publice de 3,1 milioane de euro.

Banii ar fi fost primiți în perioada 2008-2018. Sumele au fost „extrem de mari, circumstanțele deosebit de grave și intențiile extrem de rele”, a motivat o instanță din Tianjin (nord) în hotărârea sa, scrie Boursorama.

Lai Xiaomin a fost condamnat și pentru bigamie, pentru că „a trăit mult timp cu alte femei”, în afara căsătoriei sale, și cu care a avut „copii nelegitimi”.

„Nu am îndrăznit să cheltui banii”

Fostul șef corporatist a făcut mărturisiri, în ianuarie anul trecut, difuzate de televiziunea publică din China, CCTV. O practică denunțată de organizațiile pentru apărarea drepturilor omului, care suspectează că asemenea mărturisiri sunt făcute sub presiuni și chiar tortură.

Televiziunea publică a difuzat și imagini dintr-un apartament din Beijing care i-ar fi aparținut lui Lai Xiaomin, unde se puteau vedea seifuri și dulapuri pline cu bani.

Lai Xiaomin, care lucrase anterior la banca centrală și la autoritatea de supraveghere bancară, a susținut că nu „a cheltuit niciun ban”. „Nu am îndrăznit să cheltuiesc” banii, a spus el.

Imaginile difuzate de televiziunea chineză prezentau în egală măsură și mașini de lux și lingouri de aur  pe care acuzatul le-ar fi acceptat drept mită.

China Huarong Asset Management este unul dintre cei mai mari gestionari din China de datorii neperformante (adică cu o mare probabilitate de neplată).

Este una dintre cele patru companii create de guvern în 1999 pentru a „curăța” sectorul bancar. De atunci, grupul s-a diversificat în investiții, împrumuturi și imobiliare.

Anticorupție sau eliminarea rivalilor partidului?

China a lansat o campanie masivă anticorupție în 2012, după ce președintele Xi Jinping a preluat funcția de șef al Partidului Comunist Chinez (PCC). De atunci, peste un milion și jumătate de cadre PCC au fost sancționate.

Această operațiune, populară în rândul publicului, este, de asemenea, suspectată că servește la înlăturarea personalităților opuse liniei președintelui.

Anul trecut, fostul magnat imobiliar chinez Ren Zhiqiang a plătit prețul și a fost condamnat la 18 ani de închisoare.

O figură critică în sferele economice, el a publicat un articol dur în care denunța răspunsul autorităților la epidemia Covid-19, care a apărut la sfârșitul anului 2019 în Wuhan (centru).

În noiembrie, miliardarul Jack Ma, cel mai cunoscut om de afaceri din China, s-a confruntat și cu mâna lungă a autorităților.

Autoritățile au oprit in extremis uriașa intrare la bursa din Hong Kong a gigantului de plăți online Ant Group, fondat de Jack Ma. Operațiunea ar fi trebuit să strângă mai mult de 34 de miliarde de dolari și să devină cea mai mare IPO din istorie.

Jack Ma a reușit să irite regimul comunist criticând public autoritățile de reglementare financiară pentru că limitează inovația.

De la acest pas greșit, fostul profesor de engleză care a devenit pionierul comerțului online în China împreună cu grupul său Alibaba, nu a mai fost văzut în public.

Un Vlad Țepeș pentru popor

De când Xi Jinping a venit la putere, doar un înalt oficial chinez a fost condamnat la moarte. S-a întâmplat în 2016 pentru un caz de crimă. Alții au fost, de asemenea, condamnați la moarte, dar cu suspendare - sentința nu a fost pusă niciodată în practică.

Potrivit lui Mo Shaoping, un avocat cu sediul la Beijing,  cazurile de corupție se termină rar cu pedeapsa cu moartea, iar mulți ajung la închisoare pe viață.

Dar, în cazul lui Lai Xiaomin, „dimensiunea corupției este deosebit de mare, probabil cea mai mare din ultimii ani", a spus Mo. „Cazul a stârnit și indignarea publicului. În mediul actual, o condamnare la moarte trimite cu siguranță un avertisment - și cel mai important - spulberă credința că cei corupți nu capătă pedeapsa exemplară”.

 

Foto: Facebook