Cum pedepsește Xi Jinping cel mai mare scandal de corupție din China

Cum pedepsește Xi Jinping cel mai mare scandal de corupție din China

Seifuri, grămezi de bani, lingouri de aur, mașini de lux, proprietăți. Toate l-au dus pe fostul patron al conglomeratului financiar China Huarong la pedeapsa capitală, un verdict excepțional al justiției chineze legat de lumea afacerilor.

Condamnarea la moarte a fostului președinte al China Huarong Asset Management Co. reprezintă una dintre cele mai dure sentințe în cadrul campaniei anticorupție lansată de președintelele Chinei, Xi Jinping.

Verdictul vine în timp ce puterea comunistă strânge șurubul asupra sectorului financiar.

Lai Xiaomin, fostul patron al conglomeratului financiar China Huarong a fost condamnat, marți, la pedeapsa capitală pentru „corupție și bigamie”, a anunțat justiție chineză.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lai Xiaomin a fost găsit vinovat de luare de mită în valoare de 215 milioane de euro, încercând să obțină încă 13 milioane. Justiția i-a atribuit și delapidarea unor fonduri publice de 3,1 milioane de euro.

Banii ar fi fost primiți în perioada 2008-2018. Sumele au fost „extrem de mari, circumstanțele deosebit de grave și intențiile extrem de rele”, a motivat o instanță din Tianjin (nord) în hotărârea sa, scrie Boursorama.

Lai Xiaomin a fost condamnat și pentru bigamie, pentru că „a trăit mult timp cu alte femei”, în afara căsătoriei sale, și cu care a avut „copii nelegitimi”.

„Nu am îndrăznit să cheltui banii”

Fostul șef corporatist a făcut mărturisiri, în ianuarie anul trecut, difuzate de televiziunea publică din China, CCTV. O practică denunțată de organizațiile pentru apărarea drepturilor omului, care suspectează că asemenea mărturisiri sunt făcute sub presiuni și chiar tortură.

Televiziunea publică a difuzat și imagini dintr-un apartament din Beijing care i-ar fi aparținut lui Lai Xiaomin, unde se puteau vedea seifuri și dulapuri pline cu bani.

Lai Xiaomin, care lucrase anterior la banca centrală și la autoritatea de supraveghere bancară, a susținut că nu „a cheltuit niciun ban”. „Nu am îndrăznit să cheltuiesc” banii, a spus el.

Imaginile difuzate de televiziunea chineză prezentau în egală măsură și mașini de lux și lingouri de aur  pe care acuzatul le-ar fi acceptat drept mită.

China Huarong Asset Management este unul dintre cei mai mari gestionari din China de datorii neperformante (adică cu o mare probabilitate de neplată).

Este una dintre cele patru companii create de guvern în 1999 pentru a „curăța” sectorul bancar. De atunci, grupul s-a diversificat în investiții, împrumuturi și imobiliare.