La târgul „Angajatori de top”, care va avea loc mâine şi poimâine, la Sala Palatului, vor fi scoase la concurs peste 1.500 de locuri de muncă.
Majoritatea joburilor disponibile sunt full-time, numărul celor part-time fiind extrem de mic.
În cadrul evenimentului, dedicat tinerilor cu experienţă de până la şapte ani, vor participa peste 80 de companii de top din domenii precum resurse umane, contabilitate, finanţe, IT, bunuri de larg consum, retail şi bancar. KPMG, Accenture, BCR, BRD, ING Bank, Raiffeisen Bank, Starfoods şi Coca-Cola HBC sunt doar câteva dintre firmele care vin cu oferte de muncă pe timp de criză economică.
Veniţi cu „temele făcute”
Anul acesta, angajatorii se vor orienta mai mult către tinerii cu experienţă, spune Ana Giurcă, director de dezvoltare la Catalyst Solutions, firma care organizează evenimentul. Vor fi şi firme, însă, care vor avea disponibile joburi pentru începători, dar mult mai puţine decât la ediţiile anterioare ale târgului. În schimb, „lupta” pentru un loc de muncă va fi acerbă.
„Pentru a le creşte şansele obţinerii unui job, tinerii trebuie să vină la târg cu «temele bine făcute». În primul rând, să verifice dinainte care sunt companiile prezente la eveniment şi care sunt joburile disponibile. Astfel, vor şti care sunt ofertele cele mai potrivite şi nu vor mai pierde timpul la standurile care au joburi ce nu se încadrează profilului lor”, susţine Giurcă.
Nu exageraţi cu pretenţiile
Specialista le mai recomandă tinerilor să nu vină cu un singur CV pentru toate joburile la care vor să aplice. „Prezentarea trebuie să fie în concordanţă cu postul vizat. De asemenea, trebuie să vă îmbrăcaţi decent, până la urmă, prima impresie contează cel mai mult”, e de părere Giurcă.
Şansele de reuşită vor creşte destul de mult şi dacă veţi pregăti un mic discurs pentru angajatori: vizitatorii trebuie să ştie să le spună recrutorilor de ce consideră că ei sunt candidaţii ideali pentru acele posturi.
La ediţiile anterioare ale evenimentului, tinerii profitau de deficitul de muncă existent pe piaţa din România şi cereau salarii mult prea mari. Angajatorii se vedeau nevoiţi să se folosească de tot felul de „pârghii” ca să-i atragă pe candidaţi. Contextul economic actual a dus la o scădere drastică a numărului de joburi scoase la concurs, faţă de anii trecuţi, dar numărul absolvenţilor e mult mai mare. „De aceea, tinerii care vor să obţină un job ar trebui să renunţe la pretenţiile salariale exagerate”, conchide Ana Giurcă.