Cum ne schimbă internetul creierul şi comportamentul

Cum ne schimbă internetul creierul şi comportamentul

Din cauza efectului "Google" avem tendinţa să reţinem mai puţine date. În plus, spaţiul virtual ne poate face mai puţin sensibili la suferinţa celor din jur, iar copiii riscă să devină anti-sociali.

Site-urile de socializare ar putea modifica structura creierului uman şi viaţa socială reală a celor care le folosesc, avertizează un studiu publicat în revista de specialitate "Proceedings of the Royal Society B Biological Sciences".

Cercetarea susţine faptul că există o legătură strânsă între numărul de prieteni pe care o persoană îi are pe Facebook şi mărimea materiei cenuşii din anumite părţi ale creierului, asociate cu memoria şi răspunsurile emoţionale.

Cercetări anterioare au arătat că aceleaşi părţi din creier sunt corelate cu complexitatea reţelei sociale din viaţa reală. Însă efectele cele mai grave ale internetului vizează copiii şi tinerii, atrag atenţia psihologi şi psihiatri.

Fobii sociale şi ticuri

Principala capcană a internetului e dependenţa. Aceasta apare în cazul utilizării excesive şi poate avea efecte multiple ce merg de la dureri de cap sau insomnii până la retragere din viaţa socială reală sau până la dezvoltarea unui comportament violent sau auto-distructiv.

"Tinerii nu mai ştiu să-şi facă prieteni în viaţa reală. Pot dezvolta o fobie socială. Mai ales în cazul adolescenţilor introvertiţi, internetul accentuează componenta de evitare", spune Keren Rosner, psiholog şi psihoterapeut la Cabinetul Mentarex Consult, din Bucureşti.

În cazul copiilor există chiar pericolul apariţiei unor defecte fizice. "Mulţi copii pot dezvolta ticuri faciale (mişcă un muşchi al feţei sau clipesc dintr-un ochi), sau pot rămâne cu o anumită grimasă pe care o folosesc adesea atunci când se joacă sau comunică pe internet", mai spune psihologul. Risc mai mare de dependenţă decât la alcool sau ţigări Spre deosebire de alcool, ţigări sau droguri, în cazul internetului există o probabilitate mult mai mare de apariţie a dependenţei, întrucât este mult mai complex.

"Internetul nu e un obiect, e un spaţiu care atrage conştiinţa umană aşa cum un parc de distracţii atrage un copil. Aici există mai multe obiecte, iar fiecare dintre ele poate genera dependenţă", explică Gabriel Diaconu, psihiatru la clinica "Sapiens Medical Center" din Bucureşti.

Întrucât vorbim despre un spaţiu virtual, identitatea celor care pătrund în acest spaţiu este şi ea virtuală. Apare astfel un alt pericol care îi paşte pe utilizatorii de internet - disoluţia identităţii. "Apare dedublarea conştiinţei şi formarea unui alter-ego. Există, în cazul dependenţilor, o anxietate, o nervozitate sau dimpotrivă stări depresive, care se rezolvă prin prezenţa internetului", spune psihiatrul.

Emoticoanele desensibilizează

Copiii şi tinerii, în general, spun specialiştii, transferă o parte din comportamentul rigid de pe internet în viaţa reală. "Pentru a ajunge într-un loc nu ai nevoie de permisiune, ci trebuie doar să faci rost de o parolă sau de o invitaţie", explică psihiatrul.

Mai mult, emoticoanele (feţele zâmbitoare), văzute iniţial ca o revelaţie a comunicării pe internet, ajung să desensibilizeze oamenii: "E o tulburare severă în funcţionarea empatică a unei persoane. Unora nu le mai pasă de suferinţa umană pentru că pentru ei suferinţa umană e doar un emotiocon". "Internetul nu este un obiect, este un spaţiu care atrage conştiinţa umană aşa cum un parc de distracţii atrage un copil." GABRIEL DIACONU, psihiatru la clinica "Sapiens Medical Center" din Bucureşti

EFECTUL GOOGLE

Uităm informaţii, dar ştim unde să le găsim

O cercetare din iunie 2011, publicată în Science Magazine, vorbea despre efectele negative ale motoarelor de căutare asupra activităţii cerebrale.

"Efectul Google" asupra memoriei constă în faptul că din moment ce ne aşteptăm ca informaţia să fie stocată undeva, ne vom aminti mai puţin decât în cazul în care ştim că informaţiile vor fi şterse şi nu le putem regăsi.

În plus, cercetătorii spun că, din această cauză, avem tendinţa să ne amintim mai degrabă unde sunt infomaţiile şi cum putem să le gasim, decât informaţiile în sine. Citiţi şi:

  • Cât de dependenţi sunt copiii de calculator?
  • Ce pericole te pândesc în spatele contului de Facebook

Ne puteți urmări și pe Google News