Cursul nărăvaş leu/euro ne-a băgat din nou mâna în buzunar, după ce a atins maximul istoric faţă de leu.
Cel mai rău este că, în momente de panică la nivel mondial, leul se depreciază faţă de euro, fiind o monedă emergentă, însă şi euro se depreciază faţă de franc şi dolar, deoarece e considerat mai puţin sigur pe pieţele internaţionale.
Ratele mai mari la bănci sunt primele şi cele mai evidente efecte ale creşterii cursului. Românii care au luat credite în euro şi franci elveţieni în perioada de expansiune a acestora au acum de plătit chiar şi dublu.
Pentru un credit ipotecar cu rată de 750 de franci luat în 2007, suma de plată lunară a crescut de la 1.500 de lei până la 2.750, şi a fost şi mai sus în vara anului trecut, când euro şi francul elveţian erau la paritate. Preţuri exprimate în euro sau dolari
Produsele importate sau cele care au cotaţii internaţionale exprimate în valută au fost următoarele care s-au scumpit. Mărfurile cu cotaţii internaţionale în dolari au avut oscilaţiile cele mai mari, determinate şi de cursul foarte volatil euro/dolar. Ele au avut cele mai mari creşteri, pentru că dolarul şi-a dublat cursul faţă de leu între 2008 şi 2012. Carburanţii sunt cel mai bun exemplu, benzina dublându-şi preţul din perioada de început a crizei până în prezent, de la 3 la 6 lei pe litru. Mărfurile agricole, gazele naturale, zahărul, chiar şi carnea, au avut creşteri de preţ determinate pe de o parte de deprecierea leului în raport cu dolarul şi pe de altă parte de creşterea cotaţiilor internaţionale la unele din aceste produse. Nu în ultimul rând, anii de inflaţie galopantă ne-au lăsat cu sechela exprimării oricărui preţ în dolari sau euro. Chiriile, facturile la telefonia mobilă, preţurile apartamentelor sau ale maşinilor second-hand, - toate au explodat odată cu cotaţia euro.
Ne minunăm că putem închiria un apartament de trei camere pentru preţul de acum doi ani al unei garsoniere, fără să observăm că, de fapt, e vorba de un preţ similar în lei cu cel de atunci. De altfel, statul însuşi pare să nu manifeste o încredere prea mare în moneda naţională, având în vedere că exprimă accizele în euro. Click pe imagine pentru a vedea cu a evoluat cursul valutar în ultimii cinci ani
E bine ca angajamentele pe termen lung să fie în lei. Aici pot intra credite, chirii, utilităţi, cablu, telefon. Un preţ afectat din trei direcţii Benzina este printre puţinele produse al căror preţ a fost lovit din nu mai puţin de trei direcţii în ultimii ani. Preţul petrolului Brent, tranzacţionat la Londra, a crescut din decembrie 2008 până acum de aproape trei ori, de la 40-50 de dolari pe baril până aproape de 120 de dolari. În acelaşi timp, dolarul a ajuns de la 2,7-2,8 lei până la peste 4 lei în februarie 2012. Accizele, la rândul lor, au urmat cursul monedei europene şi au crescut în fiecare an în valoare nominală.
Citiți și:
- Leul cedează încă o redută în faţa euro
-
Isărescu: deprecierea cursului are o amploare redusă