Cum ne apărăm de căpușe, marea problemă în anotimpul cald. Există mai multe soluții pentru protecție

Căpușe

Căpușele sunt extrem de periculoase atât pentru animale, cât și pentru oameni, dar există soluții pentru a le ține departe de casă. Trebuie doar să respectați câțiva pași pentru a vă proteja de acești paraziți externi.

Căpușele nu se găsesc doar în parcuri și grădini, ci și în casă. Ele sunt paraziţi externi, care se hrănesc cu sângele corpului gazdă și pot produce o serie de boli, cea mai cunoscută fiind Boala Lyme. Cu toate astea, există soluții pentru a scăpa de ele și pentru a vă proteja animalele de companie.

Căpușele pot provoca boala Lyme, babesioza, ehrlichioza, anaplasmoza, erupție cutanată asociată cu căpușele și tularemia. Înțepătura sau mușcatura de căpușă sunt ușor de recunoscut și este indicat să ne verificăm atât pe noi, cât și animalele, după ce ne întoarcem din parcuri și grădini.

Verficați dacă aveți căpușe în casă

Verificați-vă corpul, îmbrăcămintea și animalele de companie înainte de a intra în casă. Ele se atașează de partea inferioară a corpului. Este indicat să verificațu coada, picioarele și capul la câini după orice plimbare.

„Se pot lua niște măsuri de precauție și aici este vorba despre purtatul hainelor de culoare deschisă care este indicat atunci când se iese la iarbă verde pentru că putem să vedem paraziții mai ușor atunci. De asemenea, este bine să se poarte, chiar dacă este cald, pantaloni lungi, cămăși cu mânecă lungă, încălțări adecvate.

După ce am ieșit la iarbă verde este indicat să facem un duș, pentru că îndepărtăm prin duș paraziții care eventual nu au intrat în piele și, în același timp, o inspecție a corpului. Dacă vedem că a apărut o aluniță unde nu aveam ne gândim că poate să fie o căpușă și atunci, sigur că putem să luăm al doilea rând de măsuri și anume să ne eliberăm de acest parazit“, a declarat și un medic epidemiolog.

Spray-uri anti-căpușe

Medicii veterinari recomandă spray-urile anti-căpușe în spații exterioare. Ele eliberează o substanță chimică, prin care sângele animalului devine otrăvitor pentru purici și căpușe. Acest medicament nu va permite căpușelor să se prindă de piele.

Curățenie în curte cât mai des

Căpușelor le place să se ascundă în vegetația densă. O soluție este să cumpărați un gard mai mare și să tundeți gazonul cât mai des.

Îndepărtarea căpușelor cu penseta

Pentru a îndepărta căpușele, folosiți o pensetă, pentru a o apuca de cap, cât mai aproape de piele. Trageți încet şi ferm până se desprinde căpuşa de piele. Căpuşa se scoate prin rotire, evitând strângerea între degete a abdomenului căpuşei care favorizează trecerea Borreliilor din glandele salivare în plagă. Este indicat să mergeți la medicul veterinar pentru a vedea dacă căpușa conține bacterii sau nu, potrivit housedigest.com.