Cum mocirlesc imigranţii est-europeni milioanele de sandvişuri pe care le mănâncă britanicii | IMAGINI care îţi TAIE pofta de mâncare
- Dodo Romniceanu
- 8 iunie 2015, 13:27
Un articol uşor tendenţios, dar interesant şi sugestiv în ceea ce priveşte condiţiile în care sunt produse săptămânal milioane de sandvişurile distribuite pe întreg teritoriul Marii Britanii a fost publicat online de către tabloidul britanic Daily Mail.
Imaginile surprinse în cea mai mare fabrică de sandvişuri din Marea Britanie, unde se asamblează zilnic sute de mii de astfel de produse pentru lanţuri celebre precum Waitrose, M&S, Sainsbury’s sau Asda, te fac să le lecuieşti pentru totdeauna de ideea de a mai mânca un astfel de preparat în altă parte decât acasă. Cu mâinile goale, imigranţii (est-europeni, după cum accentuează publicaţia britanică) sortează, aşază şi chiar bătătoresc ingredientele pe feliile de pâine care se perindă pe banda de lucru.
Explicaţia oferită de Greencore, care produce cam 44% din sandvişurile de pe piaţa Marii Britanii, este puerilă. Cei aproximativ 2000 de angajaţi ai săi – în mare parte est-europeni - nu poartă mănuşi de protecţie pentru că trebuie să dtecteze eventualele “contaminări” ale sandvişurilor – de exemplu o bucată rebelă dintr-un piept de pui care nu are ce căuta într-un preparat pe bază de brânză sau caşcaval. Regulamentul este strict şi deosebit de sever în ce priveşte igiena: dacă cineva îşi atinge faţa, de exemplu, este trimis imediat să se spele pe mâini, explică reprezentanţii companiei.
Daily Mail aminteşte că Greencore a fost în centrul unor investigaţii jurnalistice şi toamna trecută după ce a susţinut că, în fabrica sa din Northampton, a angajat doar est-europeni pentru că niciun englez nu ar fi dorit o astfel de slujbă.
“Oare nu mai există niciun englez capabil să facă un sandviş?”, titra publicaţia britanică pe prima pagină, întrebare la fel de infantilă ca şi explicaţiile oferite de Greencore cu privire la imaginile dezagreabile în care angajaţii săi sunt surprinşi mozolind sandvişurile.
„Făcătorii de sandvişuri” – majoritatea polonezi - sunt plătiţi pentru prestaţia lor cu 6.5 lire sterline pe oră, sumă ridicolă pentru majoritatea englezilor având în vedere volumul şi condiţiile de muncă, dar deosebit de ispititoare pentru orice est-european (în România de exemplu, un angajat plătit cu salariu mediu net pe economie nu câştigă mai mult de 2 euro pe oră).