Băsescu și Constantinescu, obiceiuri culinare ciudate, la Cotroceni
- Jalba Claudia
- 20 septembrie 2024, 08:44
Andrei Pleșu a dezvăluit detalii inedite despre preferințele culinare ale foștilor președinți ai Românie. Într-o notă umoristică, Pleșu a povestit despre experiențele sale alături de Ion Iliescu, Emil Constantinescu și Traian Băsescu, în timpul mandatelor lor.
„Eu am fost în preajma celor trei președinți pe care i-am avut până acum. (...) Știu ce mirosuri erau la Cotroceni sub fiecare”, a spus Andrei Pleșu.
Ce mâncau foștii președinți ai României la Cotroceni
Despre perioada lui Ion Iliescu, Pleșu a remarcat că „mirosea a tocătură: chifteluțe, sărmăluțe, zona asta”, a explicat el.
Perioada lui Emil Constantinescu, însă, a fost descrisă ca fiind „tristă din punct de vedere alimentar”.
„Felul lui preferat, mi s-a părut mie, era friptură la tavă. Adică, ştiţi, chestia aia - nişte carne care pluteşte în ceva maro, într-un sos maro, gros. Iar la şedinţele foarte lungi - care se prelungeau - de CSAT, primeam la un moment dat sendvişuri fiecare, dar el nu lua sendvişuri, lui i se aducea ce-i plăcea lui şi anume nectar de fructe, de piersici, cu biscuiţi. (...) Domnule preşedinte, nu se poate guverna cu nectar de fructe şi biscuiţi”, a spus, spre hazul asistenţei, Andrei Pleşu.
Traian Băsescu, mâncare ca la popotă
Despre Traian Băsescu, Andrei Pleșu a spus că nu era interesat de mese elaborate sau de statul la masă prea mult timp.
„Băsescu nu ştiu ce mânca, pentru că mânca rapid, ca la popotă, ce i se aducea. Nu spun asta din băsism. Spun asta pentru că, pur şi simplu, nu părea să aibă înclinaţii... În general, nu-i plăcea să stea la masă.
Când mergeam cu el în drumuri oficiale şi era invitat la masă de omologii lui, după ce termina de mâncat, mă întreba de ce nu plecăm. Pentru că el nu înţelegea. S-a terminat masa, asta a fost. Era o problemă să-l conving să mai stea puţin”, a menţionat Pleşu.
În ceea ce îl privește președintele actual,Klaus Iohannis, Pleșu a glumit: „Iohannis încă nu mi-a ieșit, dar mă străduiesc. (...) Iertați-mă, am căzut în anecdotică, așa fac bătrânii. Au multe de povestit”, a spus el, în încheiere.
Pleșu a făcut aceste dezvăluiri în cadrul unei dezbateri organizate de Muzeul Național de Istorie a României.
Pleșu a ocupat funcția de ministru al Culturii între 28 decembrie 1989 și 16 octombrie 1991, iar între 29 decembrie 1997 și 22 decembrie 1999 a fost ministru al Afacerilor Externe. Din 2000 până pe 7 octombrie 2004, a fost membru în Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității. De asemenea, între 20 decembrie 2004 și 3 mai 2005, a fost consilier prezidențial pentru relații internaționale. Opera sa cuprinde lucrări importante de filosofie, eseuri și studii în istoria artei.