Cum îţi dai seama dacă eşti dependent de Facebook
- Cristina Lica
- 28 septembrie 2011, 14:46
Narcisiştii caută să fie în centrul atenţiei, timizii vor să socializeze fără a fi respinşi, iar geloşii să vadă cine dă "Like" la postările partenerului. Află care sunt primele semne ale adicţiei.
Claudia, 31 de ani, îşi verifică profilul dimineaţa devreme, când se trezeşte, de vreo şase-şapte ori la serviciu, încă o dată când ajunge acasă şi nu pleacă la culcare înainte să mai tragă cu ochiul la ce fac prietenii sau să posteze un filmuleţ. În total, cam de zece ori pe zi. "Sunt conştientă că petrec prea mult timp pe Facebook, mai ales că am şi un job solicitant şi un copil de trei ani", spune cu regret.
Ca ea sunt din ce în ce mai mulţi oameni care simt nevoia permanent să-şi actualizeze statusul, să-şi urce pozele în timp real şi să-şi împacheteze cât mai atent imaginea. Nu e rău să vrei să dai bine în faţa celorlaţi, spun psihologii. Dacă ajungi însă să-ţi ignori familia şi serviciul, dacă devii obsedat de ce fac anumite persoane, în special partenerul sau "foştii", sau dacă te trec transpiraţiile la gândul de a sta o zi fără să scrii pe "perete", se poate vorbi deja de dependenţă.
"Merge în excursii doar ca să facă poze pentru Facebook"
Specialiştii români tratează primele persoane care au trecut graniţa de la socializare la disfuncţie socială, însă psihologii străini sunt obişnuiţi cu astfel de pacienţi.
Paula Pile, un psiholog din SUA, citat de CNN, a realizat chiar un "inventar" al simptomelor adicţiei. Ea consideră că eşti dependent dacă îţi pierzi nopţile pe reţeaua de socializare, dacă petreci mai mult de o oră pe zi aici, dacă devii obsedat de foştii iubiţi şi intri de mai multe ori pe zi pe profilul lor, dacă "te fofilezi" la serviciu ca "să socializezi" sau dacă n-ai suporta să stai nici măcar o zi fără cont.
Se poate ajunge la situaţii patologice când cineva simte nevoia să-şi expună cu orice preţ viaţa pe Facebook. "Dacă este vorba de adolescenţi, este oarecum de înţeles dorinţa de a ieşi în evidenţă. Cunosc însă un caz, un bărbat de 35 de ani, care pleacă des în excursii, dar îşi petrece jumătate din timp să facă poze, în special ca să arate bine, iar cealaltă jumătate din timp ca să le urce cât mai repede pe Facebook", explică psihoterapeutul Keren Rosner, care mai precizează că totul se petrecea pe măsură ce lucrurile o luau la vale la job, pentru "a păstra aparenţele".
"Soţul mi-a zis să-l adaug ca prieten, să mai vorbesc cu el"
Dacă fierbi în suc propriu până să-ţi verifici contul, ai putea crede că nu e ceva ieşit din comun. Nici nu sesizezi când sari calul, atrag atenţia psihologii. "Da, cred că sunt dependentă de net, de Facebook, de mess, stau cam 6 ore pe zi, vorbesc cu foştii colegi de liceu, cu rudele din străinătate. Soţul mi-a spus că o să-mi taie cablul la net sau că o să-şi ia un laptop, să-l adaug ca prieten pe Facebook, poate atunci o să mai vorbesc şi cu el", mărturiseşte Andreea, 27 de ani.
O atitudine de genul acesta te poate îndepărta de familie şi de prieteni. "Sunt cazuri în care foşti parteneri, în loc să găsească soluţii faţă în faţă, se urmăresc reciproc verificându-şi postările", explică psihoterapeutul.
Cum îţi furi singur căciula pe Facebook
O altă capcană este lumea prefabricată, unde nimeni nu-şi varsă nenorocirea, ci doar cele mai reuşite poze. "Pot spune că pe Facebook petrec cea mai mare parte a timpului. Aici găseşti subiecte interesante, comunici cu persoane pe care nu le cunoşti, dar care îţi dau sfaturi utile, nu te critică atunci când greşeşti şi rămân alături de tine chiar dacă eşti sărac sau bogat", mai spune Andreea.
E ca şi cum te-ai îmbăta cu apă rece, avertizează psihologii. "Ca şi cum ţi-ai fura singur căciula. Ajungi să crezi doar ce vrei tu şi să induci iluzia celorlalţi că ar fi aşa. Facebook-ul este însă «Happy land». Poate să fie vorba despre o persoană cu fobie socială, care îşi satisface nevoia de socializare, pentru că astfel îşi dezinhibă frânele din comportamentul cotidian", explică specialistul Rosner. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/a7MorwJIPCE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
RECOMANDĂRI
Dezactivează notificările şi sortează prietenii
Sistemul de notificări a fost inventat special pentru alimentarea dependenţei. De fiecare dată cand "prietenii" tăi scriu sau fac ceva, vestea ajunge în căsuţa de mail, ispitindu-te sa intri să verifici, eventual să şi comentezi.
Renunţă la aceste notificări pe mail şi păstrează-le doar pe cele folositoare (precum cea care te anunţă când e ziua unui prieten). Poate că dependenţa de reţeaua de socializare ţi-a adus sute de "prieteni", dar acest lucru nu înseamnă că toţi au de spus ceva interesant pentru tine.
Asigură-te ca vei primi doar notificări de la oamenii pe care chiar îi cunoşti şi care te interesează, pentru că, altfel, rişti să nu mai ai timp de altceva într-o zi, dacă ţii sa te pui la curent cu "noutăţile" tuturor. Citiţi şi:
- Schimbarea la faţă a Facebook. Vezi câţi utilizatori are în România
- Facebook, o adevărată fabrică de bani. Află veniturile fabuloase!
- Un român şi-a încuiat fiica de trei ani în maşină ca să îşi actualizeze contul de Facebook
- Ce pericole te pândesc în spatele contului de Facebook