Cum îți dai seama că suferi de o boală hepatică. Primele semne apar atunci când mănânci
- Andra Puiu
- 8 septembrie 2022, 11:45
În mod similar bolii hepatice grase, boala hepatică legată de alcool nu oferă multe semnale de alarmă până când starea nu progresează. Cu toate acestea, un expert explică care este semnalul de avertizare care ar putea apărea atunci când mănânci.
Una dintre cauzele hepatitei este consumul de alcool în exces. Acest obicei are efecte dăunătoare asupra sănătății tale. De asemenea, episoadele regulate de consum excesiv de alcool pot aduce pe lângă afecțiuni hepatice, și la probleme cardiace și renale, a explicat Sumaiya Patel, farmacist la Pharmacy2U. După cum sugerează și numele, boala hepatică legată de alcool, ARLD, este declanșată de o băutura populară.
Deși ARLD nu provoacă multe simptome până când nu a avansat, există unele semne pe care le poți vedea. Un semnal poate apărea când este timpul să mănânci, dar nu ai poftă de mâncare. Pierderea poftei de mâncare poate apărea odată ce ficatul tău a fost „grav afectat”.
Cum îți poți da seama că suferi de o boală hepatică
Doctorul Patel a mai explicat că „Deoarece băuturile alcoolice tind să fie bogate în calorii, vă pot face să vă simțiți mai sătul și să nu vă fie foame. Cantitățile excesive de alcool pot duce, de asemenea, la un proces metabolic în exces, prelungind capacitatea unei persoane de a simți foamea.”
Așadar, consumul de alcool vă poate lăsa să vă simțiți fără dorința de a mânca. În acest fel, este indicată problema de bază. Cu toate acestea, acest semn nu este singurul simptom care indică o boală hepatică legată de alcool. De la durerea de burtă la starea de rău, există și alte semnale care ar putea indica această afecțiune.
Simptomele ARLD
În plus, doctorul Patel a mai precizat și alte simptome legate de ARLD. Printre acestea se numără:
- Durere abdominală
- Oboseală
- Diaree
- Senzație de rău în general.
Deoarece afecțiunea nu provoacă simptome în toate cazurile, ARLD poate fi detectată în timpul testelor pentru alte afecțiuni. Serviciul Național de Sănătate vă sfătuiește: „Dacă beți în mod regulat alcool în exces, spuneți medicului dumneavoastră de familie, astfel încât să poată verifica dacă ficatul dumneavoastră este afectat.”, informează Doctorulzilei.