Cum îți dai seama că îți este rău de la căldură. Simptomele care dau semnalul de alarmă

Cum îți dai seama că îți este rău de la căldură. Simptomele care dau semnalul de alarmă Caniculă. Sursa foto: Freepik

România. Medicii au declarat că persoanele care stau mult în căldură riscă să se confrunte cu crampe, insolație, epuizare sau şoc hipertermic. Ei le recomandă să bea foarte multă apă și să stea la umbră sau aer condiționat când sunt temperaturi ridicate. Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara. Oamenii trebuie să facă pauze de odihnă, potrivit romaniatv.net.

Sfaturi pentru zilele caniculare

Trebuie să evitați aglomerațiile, expunerea la soare și efortul fizic intens între orele 11:00 și 18:00. Este indicat să purtați haine cât mai largi și subțiri și pălărie. Medicii recomandă și ochelarii de soare, mai ales persoanelor care au probleme cu vederea.

Beți 1,5 – 2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe și ceaiuri călduțe (soc, mușețel, urzici); Evitați cafeaua, sucurile și alcoolul. Acestea deshidratează. Mâncați fructe și legume (pepene, prune, roșii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă). Evitați prăjelile și nu consumați alimente foarte calorice.

Caniculă

Caniculă. Sursa foto: Graphix Made/ Pixabay

Cei mai afectați de căldură

Cei mai afectați de caniculă sunt copiii, bătrânii și persoanele cu dizabilităţi. Părinţii trebuie să evite să iasă cu copilul din casă în orele cu temperaturile ridicate, mai ales dacă este vorba despre bebeluş (0-12 luni). Copiii trebuie îmbrăcați subțire. Nu uitați de pălărie. Micuții care nu poartă ceva pe cap riscă să facă insolație.

Ne puteți urmări și pe Google News
Caniculă

Caniculă. Sursa: dreamstime.com

Nu este recomandat scăldatul în apa rece deoarece diferenţele mari de temperatură pot să determine apariţia şocului. Este indicat să nu faceți prea multe activități fizice atunci când este cald afară. Corpul nu poate face față căldurii și efortului.

Risc de șoc termic

Putem face şoc termic dacă diferenţa de temperatură dintre exterior şi interior nu respectă valoarea ideală, respectiv de doar 5 grade Celsius. Trebuie să fiți foarte atenți la toate aceste detalii, mai ales dacă sunt copii sau bătrâni prin preajmă. Și persoanele care au probleme cu inima trebuie să se protejeze mai mult.