Cum îți dai seama că ești la un pas de moarte

Cum îți dai seama că ești la un pas de moarte Sursă foto: dreamstime.com

Medicul Carol DeSarkissian a făcut o listă cu semnele care indică faptul că o persoană urmează să moară. De cealaltă parte, Marie Curie, dublu laureată a Premiului Nobel, susține că muribundul aude și simte tot ce se întâmplă în jurul lui, chiar dacă nu răspunde.

Medicul Carol DeSarkissian a trecut în revistă lista WebMD de indicatori posibili că o persoană bolnavă este pe moarte. Semnele de avertizare timpurie includ mâncatul/băutul mai puțin și vorbitul mai puțin. În cazurile tragice ale copiilor cu boli terminale, opusul poate fi adevărat, copiii devin mai vorbăreți pe măsură ce starea lor se înrăutățește.

Semnele înainte de moarte

Pacienții pot experimenta mai multă durere, precum și modificări ale tensiunii arteriale, ale ritmului respirator și ale ritmului cardiac. Mai multe semne includ o schimbare a culorii anumitor zone ale pielii din jurul genunchilor, mâinilor și picioarelor. O scădere a temperaturii și dificultățile de respirație pot fi și ele semne distinctive.

Indiferent de simptome, experții sugerează că este important să fii prezent alături de persoana iubită. Mulți pacienți sunt susceptibili de a fi bucuroși de prezența prietenilor sau a familiei, chiar dacă aceștia nu o pot exprima. Marie Curie spunea: „Este posibil ca muribundul să nu răspundă când oamenii vorbesc cu ei sau îi ating. Chiar dacă cineva nu îți răspunde, s-ar putea să te simtă sau să te audă și să fie încântat de faptul că ești acolo.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Organizația de caritate a sfătuit familiile să „facă ceea ce este simte bine pentru tine” atunci când vine vorba de a-și lua rămas bun. „Dacă vrei să-i spui ceva membrului familiei sau prietenului tău, este important să-i spui.” Poate doriți să cereți altor persoane să-și ia rămas-bun de la persoana iubită. Sau poate doriți să aranjați ca un preot să vină în vizită, potrivit The Sun.