Cum îţi alegi fondul privat de pensii

Cum îţi alegi fondul privat de pensii

Mai mulţi indicatori pot fi luaţi în considerare când e ales administratorul. Niciunul nu arată însă rezultatul.

Aparent, contribuţiile virate la fondurile de pensii private cu cele mai mari randamente vor asigura cea mai consistentă pensie la bătrâneţe. În realitate, însă, plata contribuţiilor la un fond cu un randament mai mare nu garantează mereu acumularea celei mai mari sume.

Specialiştii afirmă că un indicator mult mai bun este cel care arată sumele acumulate în cont. Însă, nici unul din aceşti doi indicatori şi nici alţii nu pot spune finalul poveştii: cât va fi pensia încasată lună de lună.

De ce suma acumulată e mai relevantă

Randamentul unui fond de pensii se măsoară calculând diferenţa dintre valoarea unităţilor de fond între două momente.

Însă, un randament mare înseamnă o unitate de fond mai mare, iar contribuţiile lunare sunt convertite în unităţi de fond înainte de a fi investite. Conversia presupune însă cumpărarea unui număr mai mic de unităţi de fond dacă valoarea acestora este mai ridicată. Oricum, la suma acumulată în cont se ajunge utilizând valoarea unităţii de fond.

"Valoarea pensiei finale a participanţilor este o funcţie directă a sumei care se va acumula în contul fiecăruia până în momentul ieşirii la pensie. Mărimea acestei sume nu este influenţată doar de creşterea valorii unităţii de fond, ci şi de «traiectoria» pe care a urmat-o o astfel de creştere (când a crescut şi când a scăzut în timp), explică directorul de investiţii al Eureko Pensii, Radu Crăciun.

Potrivit lui, din acest motiv un parametru mai exact al sumei acumulate şi al performanţei administratorului în ultimă in stanţă poate fi furnizat de calculul care să arate câţi bani s-ar fi strâns în diferitele fonduri de pensii, presupunând o contribuţie similară în toate acestea.

În schimb, directorul general al BCR Pensii, Simona Diţescu, spune că sumele pe care le-aţi avea în cont dacă aţi fi virat aceiaşi bani la fiecare fond într-o anumită perioadă nu este un indicator simplu de determinat de către potenţialii clienţi, un motiv fiind faptul că fondurile au la dispoziţie două zile pentru a converti banii în unităţi.

Fostul director de investiţii al Allianz-Ţiriac Pensii, Dorin Boboc, atenţionează că nici randamentul şi nici suma de bani acumulată în contul individual nu sunt indicatori relevanţi, în mod absolut: fiecare spune ceva, dar niciunul nu este determinant".

CLASAMENT

Câţi bani ai în cont*

5,09 milioane de persoane aveau conturi individuale la un fond de pensii private obligatorii (Pilonul II) la sfârşitul lunii august

CALCULE

ING, locul 1 în top

Fondurile de pensii private care au raportat cele mai mari randamente de la lansare - mai 2008 şi până la 24 septembrie 2010 - au fost ING - 48%, Alico (fostul AIG) - 42% şi Generali - 40%.

Dacă la toate aceste fonduri ar fi fost plătite contribuţii de către o persoană cu un salariu brut de 1.000 lei, de la lansarea Pilonului II şi până în prezent, în contul individual de la ING s-ar fi strâns 660,66 lei, în cel de la Alico 660,39 lei, iar la Generali 658,58 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News