Formarea de personal calificat, pregătirea tinerilor chiar de pe băncile universităților și liceelor, pentru a se adapta cât mai bine cerințelor de lucru, sunt principalele preocupări ale companiilor interesate să aibă cei mai buni angajați. Ulterior, abilitățile tehnice ale angajaților și adaptarea la noile cerințe de lucru sunt realizate prin traininguri specifice
Trainingul este un must have în cadrul companiilor care vor ca angajații să țină pasul cu noile tendințe din domeniu. Este și cazul Enel care, în cadrul planului de formare a angajaților, include atât traininguri din sfera tehnică, cât și din cea a dezvoltării de abilități, programe susținute de traineri interni sau împreună cu parteneri externi. „Avem un catalog de training destinat tuturor palierelor ierarhice, de la Top Management la electricieni, care cuprinde o ofertă variată de cursuri și vine cu soluții pentru nevoile de dezvoltare identificate în fiecare an în urma procesului de evaluare a performanței. Un rol important în planul de training este ocupat de cursurile în sfera activității de sănătate și securitate la locul de muncă”, a spus Luiza Banyai, HR Development Manager Enel.
Traininguri pentru fiecare tip de angajat
În cadrul companiei există programe de învățare de tip „blended learning”, „în care am luat în considerare fiecare nivel ierarhic și am ajustat programele la specificul fiecărei linii de business și la nevoile de dezvoltare identificate impreună cu managerii în urma procesului de evaluare anuală a performanței”, a mai comentat managerul de resurse umane al Enel. Un astfel de program se desfășoară în prezent, urmărind optimizarea proceselor de business pentru a răspunde cât mai bine nevoilor clienților. În cadrul acestuia este implicat Top managementul, dar și echipe de lucru interdepartamentale.
„Totodată, am dezvoltat pro grame de instruire speciale pentru departamentul de Sănătate și Securitate la Locul de Muncă, care să ofere angajaților din acest domeniu toate instrumentele necesare pentru a putea sprijini strategia companiei de a întări cultura siguranței”, explică Banyai.
Angajații de pe segmentul operațional au beneficiat de programe speciale, workshopuri, pentru a putea identifica situațiile cu potențial de risc din teren. Au existat, de asemenea, intervenții de tip „Safety Walks”, respectiv discuții între manageri și staff/personal operativ, care au adus perspective noi asupra potențialelor riscuri, și, totodată, au ajutat la identificarea de noi metode de evitare a lor.
RECRUTARE DE PE BĂNCILE ȘCOLII
Pentru recrutarea de angajați, Enel derulează parteneriate cu facultăţi şi licee cu profil tehnic. Elevii și studenții derulează practica în cadrul Enel, în cele trei regiuni unde este prezentă compania: Muntenia, Banat, Dobrogea. În 2014, aproximativ 300 de studenți și elevi de liceu au venit în perioada de practică la Enel, beneficiind de un program cu activități specifice cerințelor lor de învățare, susținut de angajați ai companiei. „În urma acestei perioade, în baza interesului arătat de participanţi de a se alătura companei noastre precum şi în baza aprecierilor venite din partea celor care au realizat aceste programe, pot fi selecționate acele persoane care doresc să se dezvolte profesional în compania noastră și care au un profil de competențe corespunzător cerințelor profesionale din domeniu. Fireşte, deciziile cu privire la numărul de angajări în companie depind de nevoile de business”, spune Luiza Banyai.
Dincolo de aceste stagii, compania se prezintă viitorilor potențiali angajați prin workshopuri, competiții, pre zentări de companie sau sponsorizări, prin intermediul cărora elevii și studenții înțeleg mai bine în ce constă activitatea Enel în Romania și planurile de viitor ale companiei, dar și cum ar putea colabora cu compania înainte și după absolvire. „Prin implementarea unor astfel de programe de învățare flexibile putem contribui și la dezvoltarea carierei acestora, ajutându- i să-și clarifice obiectivele profesionale și factorii care îi motivează să meargă mai departe pentru a le atinge”, a comentat Banyai.
100 de ingineri tineri, angajați anul trecut
Enel urmărește acum recrutarea de tineri profesioniști pentru zona tehnică, insistând atât pe formarea de noi competențe în rândul personalului, dar și pe schimbarea de generații. „Numai anul trecut am angajat aproximativ 100 de tineri ingineri. Prin prisma specificului industriei, pentru pozițiile tehnice ce necesită un nivel de expertiză ridicat, oferta este foarte restrânsă și, în acest caz, mai degrabă îi dezvoltăm în interior prin programe integrate special concepute”, spune Banyai. În funcție de fluctuația de personal, compania derulează permanent procese de recrutare în zone de vânzari, suport. În 2015 și în anii următori, compania se va concentra pe întărirea relațiilor cu universitățile și liceele de profil, care devin tot mai importante „atât pentru recrutare, cât și pentru retenția angajaților cu potențial ridicat”, mai spune specialistul.