Cum influențează dezinformarea climatică percepțiile oamenilor? Critica lui David Craig asupra IPCC și mass-media

Cum influențează dezinformarea climatică percepțiile oamenilor? Critica lui David Craig asupra IPCC și mass-media Sursa foto: Photo 115632360 © Violka08 | Dreamstime.com

Într-o lume în care milioane de oameni tind să creadă în așa-zisa criză climatică, punând sub semnul întrebării această credință poate fi considerat un act de nebunie.

În cartea sa „Nu există criză climatică”, David Craig încearcă să deslușească cauzele acestei „psihoze catastrofale” legată de încălzirea globală. El „trece în revistă” trei domenii pe care le consideră drept cauzele principale. Și anume: „informația (dez)informată cu care suntem hrăniți; starea actuală a societății occidentale și a comportamentului uman.”

Aici, el adaugă câteva informații esențiale, pentru a înțelege mai bine. „Informațiile, sau mai exact „dezinformarea”, cu care le hrănim, includ necinstea și politizarea IPCC (Comisionul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice) și părtinirea extraordinară a raportării de către mass-media a oricăror legătură cu clima. Comportamentul uman descrie tendința noastră către antropocentrism. Totodată, descrie și nevoia oamenilor de o mare cauză morală pentru a-și consolida propria percepție asupra standardelor lor etice înalte.”

IPCC și politizarea științei

În carte, David Craig menționează: „Majoritatea oamenilor cred probabil că pot avea încredere în rapoartele IPCC, câștigător al Premiului Nobel. Dar când te uiți la termenii de referință pentru IPCC, poți vedea că acesta este părtinitor doar către o concluzie. Site-ul web al IPCC explică faptul că IPCC a fost înființat: „pentru a evalua pe o bază cuprinzătoare, obiectivă, deschisă și transparentă informațiile științifice, tehnice și socio-economice relevante pentru înțelegerea bazei științifice a riscului de schimbări climatice induse de om, impacturi potențiale și opțiuni pentru adaptare și atenuare”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Există mai multe probleme cu asta. Principalul lucru este că IPCC presupune că schimbările climatice sunt „induse de om”. Nu există nicio încercare de a analiza cauzele posibile ale schimbărilor climatice – variația naturală a temperaturii, efectele situației într-un interglaciar, modificări ale activității solare, orbita și înclinarea planetei, acoperirea norilor și vaporii de apă, ciclurile curenților oceanici și așa mai departe - și de a evalua dacă activitățile umane contribuie major sau minor la schimbările climatice sau nici măcar nu contribuie deloc. ”

Mai departe, el adaugă: Mai mult, IPCC are cuvintele „obiectiv” și „științific” în statutul său. Având în vedere că IPCC a decis deja că oamenii sunt responsabili pentru schimbările climatice, nu poate lua în considerare nicio dovadă științifică sau articole care contestă presupunerea vinovăției oamenilor. Deci IPCC nu poate fi „obiectiv” sau „științific”. Acesta a fost deturnat de către cei care vor să-și forțeze credința că oamenii sunt cauza schimbărilor climatice.”

Un aspect important precizat este faptul că unii oameni chiar au demisionat după ce au observat dezinformarea transmisă de IPCC.

Presa devine propagandistă climatică

David Craig povestește și despre caracteristica ciudată a presei din Occident. Și anume: „cu cât avem mai mult acces la informații de pe Internet, cu atât mai mult presa noastră pare să fi renunțat la orice pretenție de a oferi știri imparțiale. În schimb, mass-media au devenit din ce în ce mai mult niște propagandiști care fac spume la gură pentru anumite opinii politice și sociale. Jurnaliștii și intervievatorii se îndoiesc în mod repetat față de oricine își împărtășește punctele de vedere. Între timp, tratează pe oricine care ar putea fi în dezacord cu acele opinii, cu dispreț și ostilitate.”

El subliniază: „Această tendință de propagandă în mass-media, în loc de a raporta fapte, a fost afișată cu CAGW. Orice om de știință care face afirmații despre presupusele consecințe îngrozitoare ale încălzirii provocate de om, oricât de ridicol de exagerate și neîntemeiate ar fi aceste afirmații, este invariabil tratat ca un geniu. De exemplu, în ciuda creșterii posibile a nivelului mării cu doar câțiva milimetri pe deceniu, oamenii de știință au apărut în documentare de televiziune și interviuri de presă care preziceau o creștere a nivelului mării cu 4-6 picioare în următorii 80 de ani. Iar aceștia nu au fost contestați vreodată de jurnaliști. Niciun realist al climei nu a fost invitat vreodată în documentare pentru a oferi ceva echilibru.”

Însă acestea sunt doar câteva aspecte prezentate de David Craig în cartea sa. Autorul scoate la suprafață lucruri interesante și relevante, iar dacă v-am stârnit curiozitatea, puteți comanda cartea de pe site-ul edituradecarte.ro