Cum încearcă Ungaria să deblocheze fondurile europene. Înființarea unei autorități anticorupție

Ungaria / Sursă: Jarretera | Dreamstime.com

Ungaria va înființa o autoritate anticorupţie şi un grup de lucru care va implica organizații neguvernamentale pentru a monitoriza cheltuirea fondurilor Uniunii Europene.

A fost publicat un decret guvernamental luni, cinci septembrie, în care a fost prezentată această decizie. Măsura este menită să deblocheze primirea de fonduri europene în contextul în care guvernul condus de naționalistul Viktor Orban se află în dispute cu Bruxellesul. Printre principalele teme de dispute se numără chestiuni precum corupția, migrația, drepturile LGBT și standardele democratice.

Comisia Europeană a blocat aprobarea Planului de redresare și reziliență al Ungariei. Bruxellesul a acuzat guvernul Orban de subminarea statului de drept. Mai mult decât atât, Ungaria se confruntă de asemenea cu penalități financiare din partea UE din cauza acelorași probleme legate de statul de drept, inclusiv în ce privește atribuirea contractelor publice.

Ce este scris în decretul guvernamental

În textul decretului se arată că guvernul de la Budapesta va înainta în parlament până la data de 30 septembrie un proiect legislativ de înființare a unei autorități anticorupție independente. Autoritatea ar urma să fie înființată cel târziu la 21 noiembrie.

Noul organism va interveni dacă autoritățile ungare nu vor lua măsuri suficiente pentru „a preveni, ancheta și soluționa cazurile de fraudă, conflicte de interese, corupție și alte infracțiuni și abuzuri” legate de cheltuirea fondurilor europene. De asemenea, guvernul va înființa un grup de lucru anticorupție cu rol de consiliere a noii autorități. Jumătate dintre membrii grupului vor fi delegați guvernamentali, iar ceilalți vor fi reprezentanți ai unor ONG-uri.

Presiunile cu care se confruntă guvernul Orban

Guvernul Orban se află sub o presiune tot mai mare în ultimele luni pentru a ajunge la un acord cu Bruxellesul în condițiile în care forintul se devalorizează și inflația continuă să crească.

Șeful de cabinet al premierului Orban, Gergely Gulyas, a declarat luna trecută că Ungaria va amenda până la sfârșitul lui octombrie anumite legi criticate de Comisia Europeană dacă se va ajunge la un acord cu Bruxellesul privind eliberarea fondurilor. În plus, Gergely Gulyas a mai precizat că țara sa va crea un sistem „mai strict ca oricând” și foarte transparent pentru supravegherea cheltuirii banilor europeni și monitorizarea contractelor de achiziții, informează Agerpres.