Cum încearcă noul Cod Fiscal să ajute firmele să iasă din criză
- Ana Bâtc ă
- 31 august 2011, 23:46
Guvernul a aprobat, în şedinţa de ieri, o serie de schimbări ale Codului Fiscal şi ale Codului de Procedură Fiscală, care ajută IMM-urile să iasă din datorii şi să participe mai uşor la licitaţii.
Codul Fiscal s-a modificat din nou. Însă, de data aceasta, deciziile luate de Executiv sunt pe placul firmelor, deoarece multe dintre schimbări pun în practică solicitări mai vechi ale mediului de afaceri. Totuşi, membrii Guvernului nu au adoptat toate măsurile propuse acum mai bine de o săptămână, în cadrul proiectelor de modificare a Codului Fiscal şi a Codului de Procedură Fiscală.
Una peste alta, însă, firmele mici şi mijlocii au primit veşti bune. Una dintre noutăţi vizează ca acestea să depună declaraţia unică trimestrial, şi nu lunar, cum este în prezent.
"Anterior, Guvernul a unificat cinci declaraţii în una singură. Această declaraţie se depune o dată pe lună. După modificările de astăzi (ieri - n.r.), firmele mici vor depune această declaraţie trimestrial", a precizat premierul Emil Boc, aseară, într-un briefing de presă, la finalul şedinţei de Guvern.
Birocraţie redusă pentru mai mult de jumătate dintre firme
Este vorba despre acele companii care au cel mult trei angajaţi şi derulează afaceri care nu depăşesc echivalentul sumei de 100.000 de euro pe an. Din calculele şefului Executivului, rezultă că aproximativ 54% dintre firmele din România vor beneficia de această facilitate, "ceea ce înseamnă economie de timp şi bani".
Practic, a explicat Emil Boc, modificările vin în sprijinul mediului de afaceri şi pentru susţinerea firmelor, "astfel încât acestea să poată face faţă provocărilor actuale legate de ieşirea din recesiune".
Totodată, ieri, miniştrii au decis să modifice ordinea de stingere a obligaţiilor fiscale. În prezent, când o companie care are datorii la stat plus penalităţi doreşte să şi le achite, este obligată să stingă mai întâi penalităţile şi majorările şi abia apoi banii pot merge către stingerea datoriei principale.
"Datoriile la stat au târât multe firme în faliment"
Adrian Izvoranu, directorul general al Confederaţiei Patronale din Industrie, Servicii şi Comerţ, spune că, în general, firmele sunt dispuse să-şi achite datoriile către stat, astfel având acces la mai multe beneficii, printre care şi creditele bancare, însă această modalitate de stingere a obligaţiilor le-a adus pe multe firme în pragul falimentului.
Şi Sorin Istrate, managing partner la Contexpert, salută această decizie a Executivului care le permite societăţilor să plătească mai întâi datoria principală, apoi penalităţile. Premierul Emil Boc a declarat că această decizie a fost luată deoarece "foarte multe firme, odată ce au o datorie, nu mai reuşesc să iasă din spirala penalităţilor, dobânzilor şi a datoriilor faţă de stat".
"Ajutăm companiile să scape de spirala datoriilor, prin stingerea datoriei de bază." EMIL BOC, premierul României "Faptul că firmele vor achita mai întâi datoria principală, apoi penalităţile e un lucru bun." SORIN ISTRATE managing partner Contexpert AVANTAJE FISCALE
Penalităţi mai mici pentru cei cuminţi
Companiile care vor reuşi să-şi plătească datoriile pe care le aveau către stat în data de 31 august 2011 până la sfârşitul acestui an vor fi scutite de o parte din penalităţi, conform modificărilor anunţate după şedinţa de Guvern de ieri. Aceste firme vor trebui să achite numai restanţa principală şi dobânzile de întârziere, urmând să fie scutite de la plata penalităţii.
Cum se va aplica acest lucru concret? Şeful Executivului a dat exemplu o firmă care are, astăzi, o datorie de 100 lei, compusă din 70 lei principalul plus dobânzile şi 30 de lei penalităţile.
"Dacă această firmă, până pe 31 decembrie, îşi plăteşte principalul plus dobânzile de întârziere în valoare totală de 70 lei, este scutită de plata penalităţii în valoare de 30 lei", a precizat Emil Boc.
Însă dacă îşi va plăti datoria până la jumătatea anului viitor, va fi scutită doar de jumătate din penalităţi. O altă modificare vizează data până la care firmele trebuie să-şi depună declaraţiile şi să plătească impozitele, care va fi 25 ale lunii.
Creanţele îşi fac loc în certificatul fiscal
O altă modificare vizează posibilitatea ca Fiscul să înscrie în certificatul fiscal şi sumele pe care o firmă le are de încasat de la entităţile publice. În acest fel, firmele care au datorii la buget, dar şi bani de încasat de la stat vor putea participa la licitaţii publice.
Totodată, premierul Emil Boc a precizat că sistemul actual de impozitare a clădirilor şi mijloacelor de transport va fi menţinut şi în anul care vine. Printre modificările adoptate, ieri, de Executiv se numără şi majorarea cu 5% a impozitului pentru clădirile destinate activităţilor turistice, dar care sunt menţinute închise.
Elena Udrea, ministrul turismului, a spus că această măsură va avea impact asupra turismului, având ca scop majorarea perioadei sezonului estival, prin stimularea hotelierilor să primească turişti. Citiţi şi:
-
Ce se schimbă pentru firme în noul Cod Fiscal
- În sfârşit! Finanţele anunţă republicarea Codului Fiscal
-
În ce condiţii o activitate independentă poate fi reconsiderată ca dependentă