Anul trecut, agenția oficială nord-coreeană, KCNA, nu a ezitat să-l compare pe rivalul democrat al lui Trump cu un „câine turbat”, care trebuie „bătut cu bățul până la moarte”.
Nu este surprinzător că nici o reacție oficială nu a venit din Coreea de Nord, după rezultatele alegerilor prezidențiale americane. Oricum, Phenianul nu are obiceiul să comenteze rezultatele alegerilor prezidențiale din SUA, scrie Le Point.
Dar relația dintre noul președinte american și Kim Jong-un se anunță deja glacială. În noiembrie 2019, agenția oficială nord-coreeană, KCNA, nu a ezitat să-l compare pe rivalul democrat al lui Trump cu un „câine turbat”, care trebuie „bătut cu bățul până la moarte”.
Dar Joe Biden știe să răspundă. În timpul ultimei dezbateri prezidențiale, democratul l-a numit pe Kim Jong-un un „derbedeu” pe care l-a comparat cu Hitler.
Și a avertizat: „Administrația Biden nu va împărți scrisori de dragoste”. O trimitere la umitoarea corespondență epistolară menținută timp de luni de zile între liderul nord-coreean și Donald Trump.
Puțini lideri internaționali au beneficiat atât de mult din mandatul lui Donald Trump ca „liderul drag”, Kim Jong-un.
După ce i-a promis „foc și furie” în urma testelor sale de rachete balistice intercontinentale, Trump a fost de acord să se întâlnească de trei ori cu Kim Jong-un, devenind astfel primul rezident al Casei Albe care s-a dus în Coreea de Nord.
Aceste summituri istorice, în care relația dintre cei doi șefi de stat a fost bine pusă în scenă, au permis liderului nord-coreean să se rupă de izolarea diplomatică și să trateze de la egal la egal cu președintele primei puteri mondiale, fără totuși să-i cedeze cea mai mică concesie.
Astfel, divergențele profunde ale ambelor părți cu privire la obiectivul negocierilor - denuclearizarea Coreei de Nord sau a întregii peninsule coreene - au făcut ca negocierile să eșueze, confirmându-se scepticismul experților.
Spre deosebire de Donald Trump, Joe Biden ar trebui să revină la o diplomație americană mai clasică în ceea ce-l privește pe Kim: niciun dialog cu Phenianul fără o concesie semnificativă.
Tăcere asurzitoare și la Beijing
Adevărata surpriză este însă lipsa de reacție a președintelui Chinei, Xi Jinping. Antrenat de Donald Trump într-un război comercial din 2018, președintele chinez s-a abținut să comenteze deocamdată alegerea președintelui democrat, Beijingul susținând că rezultatul final al alegerilor nu este încă cunoscut
„Am luat notă de faptul că domnul Biden a declarat că este câștigător al alegerilor”, a declarat Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei.
El a adăugat: „Din câte știm, rezultatul alegerilor va fi determinat de legile și procedurile în vigoare în Statele Unite”.
În 2016, președintele chinez l-a felicitat pe Donald Trump, a doua zi după alegeri. În timp ce a impus numeroase tarife asupra Chinei în încercarea de a-și reduce deficitul comercial cu Beijingul, miliardarul american l-a lăudat întotdeauna pe secretarul general autoritar al Partidului Comunist Chinez, bucurându-se, de exemplu, că „este președinte pe viață”.
Prioritate a Statelor Unite de la administrarea Barack Obama, voința americană de a contra și îndigui dezvoltarea Chinei nu se va estompa cu Joe Biden.
Dimpotrivă. Fostul vicepreședinte al lui Barack Obama, care a crezut cândva în democratizarea imperiului de Mjloc, prin deschiderea sa economică, repetă mereu: „Statele Unite trebuie să fie ferme cu China”.
Pe lângă războiul comercial și provocarea militară pusă de China, ar trebui adăugat un alt subiect de dispută între Washington și Beijing: respectarea drepturilor omului.
Joe Biden a făcut deja cunoscut faptul că va acorda acestui subiect un loc special în diplomația sa în timpul mandatului.
În timpul campaniei prezidențiale, echipa candidatului democrat a calificat astfel drept „genocid” represiunea comunității musulmane uigure în China, afirmând că „Joe Biden se opune acesteia în cei mai fermi termeni”.