Cum i-a predat armata puterea lui Ion Iliescu în decembrie 1989

Dispariția liderului de la București din 22 decembrie 1989 a făcut posibilă ascensiunea succesorului său.

Dar nu oricum, ci cu ajutorul ministrului Apărării, Victor Atanasie Stănculescu, care crease premisele necesare pentru venirea lui Ion Iliescu la putere.

Imediat după ce Victor Stănculescu a fost instituit în funcția de ministru al Apărării, trădarea fostului conducător al României a început. În timp ce Nicolae Ceaușescu decreta stare de necesitate pe întreg teritoriul României, Victor Stănculescu ordona Armatei să se retragă în cazărmi. La doar două ore după moartea generalului Vasile Milea, tot Stănculescu este omul care îi face pe soții Ceaușescu să părăsească clădirea Comitetului Central, lăsând astfel calea liberă pentru viitorul șef al statului român.

În jurul orelor 17:00, Ion Iliescu a ieșit în balconul Comitetului Central pentru a vorbi mulțimii. Începând discursul cu „Stimaţi tovarăşi!”, populația nemulțumită a început să îl huiduie. Vizibil interesat ca Ion Iliescu să fie lăsat să vorbească, Sergiu Nicolaescu a luat cuvântul, transmițând poporului că îl consideră pe Ion Iliescu persoana potrivită să conducă România până la organizarea unor alegeri libere.

Alături de mai mulți nomenclaturiști, Ion Iliescu se retrage într-unul dintre birourile de la etajul III ale Comitetului Central, unde va redacta un Comunicat către țară, semnat de noua grupare care a preluat puterea în România.