Cum funcționează propaganda lui Putin în Italia

propaganda ruseasca / Sursa: Volodymyr Melnyk | Dreamstime.com

Cum funcționează propaganda lui Putin în Italia. Ambasadorul Rusiei la Roma susține că parteneriatul dintre cele două țări este compromis de ajutorul dat Ucrainei și că UE ar fi „supusă” SUA.

Propaganda lui Putin, în orice împrejurare

„Poate că, într-un alt moment, aceasta ar fi fost o ocazie de a sărbători”. Dar asta a fost cu mult timp în urmă. La 14 octombrie 1994, Silvio Berlusconi și Boris Elțin au semnat un tratat care, pe lângă prietenie și colaborare comercială, arăta și simpatia istorică a Rusiei față de Italia și invers.

În timp ce soarbe dintr-un ceai oferit și invitatului, „Poți să bei liniștit...” este comentariul său ironic (cu referire la multele asasinate comandate de Putin, realizate prin otrăvirea ceiului - n.red.), ambasadorul Aleksei Paramonov pare împărțit între o dragoste evidentă pentru Italia și îndatoririle sale de diplomat, care primează la momentul declarațiilor.

Nu menajează pe nimeni, cuvinte și gânduri dure ca pietrele.„În baza acelui tratat, Rusia și Italia s-au ajutat reciproc timp de aproape trei decenii, ca niciodată în istorie. Din păcate, astăzi relațiile dintre statele noastre s-au schimbat foarte mult. Şi, totuși, majoritatea societății voastre, spre deosebire de elita puterii închisă ermetic contactelor, nici măcar acum nu percepe Rusia ca pe o amenințare”, spune ambasadorul.

Propaganda lui Putin susține că Occidentul pierde că nu mai face afaceri cu Rusia

Reporter: În mod realist, câte posibilități există pentru a ne întoarce la cum eram înainte?

Aleksei Paramonov: Nu ne așteptam din partea voastră la o renunțare atât de imediată și autodistructivă la statutul de partener economic privilegiat al Moscovei. Unii aliați, geloși pe Italia, au făcut mari eforturi pentru a distruge idila noastră. Obiectiv atins.

Cifra de afaceri comercială a scăzut de aproape cinci ori. Și în lumea de astăzi este foarte greu să recuperezi pozițiile pierdute. Indiferent de evoluția situației internaționale actuale, revenirea la condiția începutului anului 2022 nu va fi posibilă.

Reporter: Există un clasament în lista țărilor ostile Moscovei, așa cum pare să înțelegem din cuvintele recente rostite de Vladimir Putin despre țara noastră?

Aleksei Paramonov: Nu există gradație. Deși este adevărat că există diverse nuanțe în abordarea Romei asupra crizei ucrainene și a furnizării de arme cu rază lungă de acțiune către Kiev.

Pericolul unei escaladări fără precedent solicită tuturor statelor responsabile „capacitatea de a vedea copacii dincolo de pădure”. Sper ca Italia să-și găsească în continuare puterea de a-i determina pe liderii îndrăzneți ai UE și NATO să gândească.

De ce a folosit Rusia forța contra Ucrainei. Cum justifică încălcarea dreptului internațional

Reporter: Articolul 2 din Tratatul de prietenie și cooperare dintre Rusia și Italia stabilește că părțile exclud războiul și utilizarea forței pentru soluționarea disputelor internaționale. De ce a desconsiderat Rusia acest pact și alte pacte?

Aleksei Paramonov: Nimeni nu are dreptul să reproșeze Rusiei eforturile pe care liderii săi le-au făcut de-a lungul anilor pentru a rezolva pe cale pașnică conflictul din Ucraina.

Acordurile de la Minsk (încălcate permanent de Rusia - n.red.), rezultatul acelor eforturi, au fost deraiate din cauza lui Zelenski și a SUA, Franței și Germaniei, care l-au susținut.

În fața agresiunii în creștere a Kievului față de populația din sud-estul Ucrainei, Rusia a trebuit să-și exercite dreptul de a recunoaște oficial Republicile Populare Donețk și Lugansk.

Război în Ucraina. Sursa foto: Volodimir Zelenski/Facebook

Propaganda rusă, expertă în whataboutims

Reporter: Atacând și bombardând o țară suverană?

Aleksei Paramonov: Acțiunile Rusiei se încadrează în logica articolului 51 din Carta Națiunilor Unite, care reglementează mai mult decât oricare altul dreptul la autoapărare.

Nu același lucru se poate spune despre războaiele SUA în Coreea și în Vietnam, războiul NATO împotriva Iugoslaviei, invazia americană a Afganistanului, Irakului, operațiunea NATO din Libia, criza din Siria și, bineînțeles, despre criza actuală din Orientul Mijlociu.

Reporter: Este încă imaginabil un viitor european pentru Rusia?

Aleksei Paramonov: Nici în anii Războiului Rece, țările europene nu erau la fel de supuse SUA, cum sunt acum.

Din acest motiv, Rusia se îndreaptă spre Est și spre Sud, în direcția către care se mută focalizarea dezvoltării globale. Va fi deosebit de important ca Moscova să participe la configurarea acestui mare spațiu eurasiatic.

De la Lisabona la Vladivostok, așa cum se spunea cândva. Dar mult dincolo, până la Jakarta, îmbrățișând spațiul Marelui Parteneriat Eurasiatic, deschis și Europei de Vest.

Regimul represiv al lui Putin persecută jurnaliști italieni

Reporter: Mandatul de arestare pentru jurnaliștii de la RAI confirmă faptul că Rusia are o idee foarte diferită despre libertatea presei?

Aleksei Paramonov: Plângerile autorităților noastre împotriva angajaților RAI și a altor ziare, inclusiv al vostru, nu vizează activitatea lor jurnalistică, ci faptul că, prin trecerea ilegală a frontierei de stat, au încălcat legislația noastră.

Spre deosebire de Italia, în Rusia aceasta este o infracțiune penală.

Reporter: De ce susține Putin că este în căutarea păcii, dar refuză să participe la o conferință de pace?

Aleksei Paramonov: Până acum, țările occidentale au simulat un proces de pace asupra crizei ucrainene, încercând să reunească cât mai multe țări, pentru a da Rusiei un ultimatum.

Și, apoi, este nevoie de doi pentru a face pace. În timpul ultimei sale vizite în SUA, Zelenski a prezentat un „plan de victorie, nu un plan de pace”.

Propaganda putinistă se teme, de fapt, de un război cu NATO

Reporter: Nu vi se pare legitim din partea unei țări care a fost invadată de o putere străină?

Aleksei Paramonov: Zelenski târăște cu putere NATO și UE într-un conflict deschis cu Rusia. Propunerea prezentată de președintele Putin în discursul său la Ministerul rus de Externe din 14 iunie a avut în vedere, în schimb, încheierea totală a conflictului, luând în considerare situația reală de pe câmpul de luptă la acea vreme, și nu un simplu armistițiu.

Reporter: Dar condițiile conținute în acel discurs sunt un fel de capitulare totală, inacceptabilă pentru Ucraina...

Aleksei Paramonov: Era un punct de plecare. Este păcat că acest gest de pace, la fel ca numeroasele anterioare, a fost pur și simplu ignorat.

Vechea durere a Rusiei: Nu poate face ce vrea din cauza SUA

Reporter: Odată ce s-ar fi ajuns la un acord, de ce ar trebui ca Occidentul să aibă încredere în faptul că Moscova nu va ataca din nou?

Aleksei Paramonov: Nu este vina noastră dacă modelul de securitate euro-atlantic, în cadrul căruia Rusia colabora cu NATO și UE, și-a pierdut orice semnificație. Acesta este răspunsul la întrebarea dumneavoastră.

Reporter: Alegerile din SUA vor fi cruciale și pentru acest război?

Aleksei Paramonov: Ar fi bine pentru toată lumea, dacă Statele Unite ar putea deveni o mare putere normală, nu șeriful lumii care vrea să-și impună propria ordine, ci o țară capabilă să încorporeze realitățile lumii multipolare moderne.

După cum spunea Lev Tolstoi, „toți vor să schimbe lumea, dar nimeni nu vrea să se schimbe pe sine”. De aceea, nu îmi fac prea multe iluzii.

(Interviu: Marco Imarisio, Corriere della Sera; Traducerea: Oana Avram, RADOR RADIO ROMÂNIA)