Evenimentul Zilei > Actualitate > Vladimir Putin susține că a fost păcălit de Occident prin acordul de la Minsk. „Scopul era să pompeze arme în Ucraina”
Vladimir Putin susține că a fost păcălit de Occident prin acordul de la Minsk. „Scopul era să pompeze arme în Ucraina”

Vladimir Putin susține că a fost păcălit de Occident prin acordul de la Minsk. „Scopul era să pompeze arme în Ucraina”

Vladimir Putin a reacționat la declarațiile fostului cancelar german Angela Merkel, care a spus că acordul de la Minsk a permis Ucrainei să se înarmeze. Liderul de la Kremlin a declarat că războiul ar fi trebuit declanșat mai devreme.

Vladimir Putin a declarat că este dezamăgit de ultimele declarații ale fostului cancelar german Angela Merkel cu privire la acordul de la Minsk. Ea a spus că acesta a fost într-adevăr singura posibilitate de încetare a focului după învazia Rusiei din 2014 și revoltele din provinciile separatiste Donețk și Lugansk, dar și o modalitate de a-i permite Ucrainei să se înarmeze și să lupte astăzi eficient împotriva trupelor liderului de la Kremlin.

Timp pentru Ucraina

Într-un interviu oferit cotidianului Die Zeit, Angela Merkel a spus că Occidentul l-a amăgit pe Vladimir Puțin în ceea ce privește acordul de la Minsk, pe care nimeni nu a avut de când să îl pună în aplicare în totalitate.

„Acordul de la Minsk din 2014 a fost o încercare de a oferi Ucrainei timp. Ucraina a folosit acest timp pentru a deveni mai puternică, după cum vedeți astăzi. Ucraina de acum nu mai este Ucraina din 2014-2015. După cum s-a observat în luptele de la Debalțeve, Putin putea să-i copleșească ușor la acel moment. Mă îndoiesc că, în acest caz, țările NATO ar fi făcut pentru Ucraina tot ce fac astăzi. Era limpede pentru toți că acel conflict era înghețat și că problema nu era rezolvată, însă asta i-a dat Ucrainei timp valoros”, a declarat Angela Merkel pentru Die Zeit.

Supărarea lui Putin

Președintele rus Vladimir Putin s-a arătat deranjat de aceste declarații și a spus că războiul ar fi trebuit să înceapă mai devreme. „Pentru mine, acest lucru a fost complet neașteptat. Este dezamăgitor. Nu mă așteptam să aud asta de la fostul cancelar. M-am așteptat întotdeauna ca conducerea Germaniei să se comporte sincer. Da, a fost de partea Ucrainei, a susținut-o, dar mi s-a părut că a căutat sincer o soluție bazată pe principiile la care s-a ajuns, în special, în cadrul procesului de la Minsk.

Se pare că nimeni nu plănuia să îndeplinească toate aceste acorduri de la Minsk. Ei ne-au mințit și scopul era doar să pompeze în Ucraina arme. Poate că războiul ar fi trebuit să înceapă mai devreme”, a declarat Vladimir Putin, potrivit pravda.com.ua.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: