Președintele și partidul său aflat la guvernare au adoptat noi reguli pentru a-și consolida controlul asupra platformelor digitale înainte de alegerile generale. În campania sa de a păstra președinția Turciei, Recep Tayyip Erdoğan are o armă secretă: o reprimare a rețelelor sociale inspirată parțial din Europa.
În timp ce țara se îndreaptă către un duel între Erdoğan și Kemal Kılıçdaroğlu, rivalul său reformator, controlul crescând al liderului turc asupra rețelelor sociale a devenit un alt instrument care l-ar putea ajuta să-și prelungească funcția.
În weekend, guvernul lui Erdogan a ordonat Twitter să blocheze conturile a unor personalități publice locale ale opoziției. O mișcare care a declanșat o reacție împotriva lui Elon Musk pentru că a respectat directiva.
Dar, eforturile lui Erdoğan de a controla rețelele sociale datează de mai bine de un deceniu. Acest lucru a culminat în octombrie, când partidul de guvernământ al Turciei a adoptat reguli ample pentru rețelele de socializare care, parțial, reflectau o legislație similară adoptată recent în Uniunea Europeană.
Atât regimul turc, cât și cel european susțin că urmăresc să restrângă postările online „dăunătoare”, să oprească răspândirea dezinformarii și să sporească transparența cu privire la modul în care Instagram și YouTube oferă conținut utilizatorilor lor. Regulile UE, cunoscute sub numele de Digital Services Act, includ, de asemenea, amenzi de până la 6% din veniturile unei companii pentru potențiale încălcări ale regulilor.
Ankara repetă cuvânt cu cuvânt regulamentul UE
Regulamentul adoptat de Ankara repetă adesea limbajul de elaborare a politicilor de la Bruxelles, cuvânt cu cuvânt. Dar, merge mult mai departe în limitarea discursului online în moduri care favorizează efortul lui Erdogan de a păstra președinția turcă. Aceasta include pedepse cu închisoarea de până la cinci ani dacă oamenii postează online conținut care răspândește „informații care sunt inexacte” în moduri care „perturbează securitatea internă și externă a Turciei”.
Jurnaliştii s-ar putea confrunta în mod similar cu închisoarea pentru că au scris știri nefavorabile partidului AK, aflat la guvernare, în Turcia. Iar Kılıçdaroğlu, care a obținut 45% din voturile naționale de duminică, s-a confruntat deja cu o plângere penală sub noul regim pentru răspândirea de „știri false” despre guvern.
„Sunt multe în joc în legătură cu legea dezinformarii a Turciei”, a scris Alper Coşkun, membru senior la Carnegie Endowment for International Peace, un think tank din Washington. Erdogan și partidul său politic „nu ar trebui să cedeze intereselor politice pe termen scurt și să fie tentați să folosească această legislație pentru a suprima opiniile divergente”.
Oficialii turci resping acuzațiile
Ca răspuns, oficialii guvernului turc resping criticile pe care le preiau rețelele de socializare pentru propriul beneficiu politic. Mulți se referă la alte reguli privind conținutul online, în special la cele din UE. Legi similare cu cele din Turcia „sunt implementate în multe părți ale lumii, în special în țările dezvoltate”, a spus Direcția de Comunicații a țării.
Nu este clar dacă noile reguli ale rețelelor sociale ale țărilor au înclinat balanța în favoarea lui Erdoğan la votul strâns din primul tur din acest weekend, care are cea mai mare amenințare la adresa guvernării președintelui turc de la tentativa de lovitură de stat din 2016. Cu toate acestea, creșterea controlului asupra a ceea ce văd oamenii online marchează o continuare a interdicțiilor repetate ale rețelelor sociale pe care Ankara le-a impus pe Twitter, Facebook și YouTube, adesea în moduri care favorizează partidul de guvernământ al țării.