Varianta clasică de finanţare a unei afaceri, creditul bancar, este mai puţin accesibilă business-urilor nou-înfiinţate, din cauza riscurilor mari.
În prezent, sunt câteva bănci, precum BCR, care acordă credite în cadrul iniţiativei JEREMIE, un program european de garantare a creditelor pentru IMM-uri.
CV-ul solicitantului este decisiv
O soluţie mai puţin discutată este cea a fondurilor europene. În afară de iniţiativa JEREMIE, în momentul de faţă sunt finanţări accesibile în POS Creşterea Com petitivităţii Economice, pe măsura 2.3.1 (sprijin pentru start-up-urile şi spin-off-urile inovative).
Condiţia este, însă, ca afacerea să se bazeze pe o invenţie sau pe o licenţă inovatoare, într-unul dintre domeniile eligibile. Cofinanţarea este în acest caz de doar 10%, restul banilor fiind nerambursabili.
Alt program din bani publici este cel prin care statul dă până la 10.000 de euro la înfiinţarea unei firme, cel mult 50% din cheltuielile planului de afaceri.
Banii se dau destul de uşor, însă doar în sesiunile programate. Combinat cu un credit de la CEC, partenerul Guvernului în proiect, şi cu o garanţie de la Fondul de Garantare pentru IMM (FNGCIMM), proiectul poate fi demarat fără a avea vreun ban.
A patra soluţie este apelarea la un aşa-numit "business angel". Aceştia sunt de obicei oameni de afaceri de succes, care pot furniza şi expertiză în afară de bani, eventual chiar şi ajutor în atragerea de clienţi.

Pentru a primi un răspuns pozitiv, e nevoie, însă, de un plan de afaceri foarte bun, experienţă anterioară în domeniu şi de o contribuţie proprie. Exemple cunoscute sunt Marius Ghenea, fondatorul Gecad Radu Georgescu, cel al Diverta, Octavian Radu, sau cel al Neogen, Călin Fusu.
Cea de-a cincea variantă este apelarea la un fond de investiţii cu capital de risc (venture capital). Unele dintre acestea finanţează şi start-up-uri, de regulă în domenii foarte dinamice cum ar fi IT.
Condiţiile sunt, şi în acest caz, un plan de afaceri solid sau o idee genială, experienţă anterioară şi asumarea unui risc financiar.
Fondurile de investiţii au de obicei mai mulţi bani şi oferă sprijin pentru maximizarea valorii afacerii, aşa că probabilitatea de succes e şi ea mai ridicată. Printre fondurile de acest fel găsim Google Ventures sau Seed Money.