Cum explică avocatul Olguței Vasilescu eșecul DNA

Cum explică avocatul Olguței Vasilescu eșecul DNA

Dosarul de corupţie al primarului Craiovei tocmai a fost golit de probe esenţiale şi riscă să se întoarcă pe masa procurorului

Un magistrat de la Tribunalul Bucureşti a declarat nule probele din dosarul de corupţie al Olguţei Vasilescu şi i-a pus în vedere procurorului de caz dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei.

„Constata nulitatea relativă a actelor de urmărire penală privind pe inculpata Vasilescu Lia Olguţa, prin încălcarea dreptului acesteia la apărare. Exclude actele de urmărire penală efectuate de ofiţerii de poliţie judiciară fără a avea delegarea procurorului de caz şi anume: declaraţiile martorilor Selavartea Constantin, Vlăsceanu Ion, Miereanu Gabriela şi denunţul (declaraţie) formulat de Pârvulescu Ionuţ Cosmin la data de 07.03.2016. Exclude proba constând în interceptarea convorbirii ambientale dintre Vlăsceanu Ion şi Pârvulescu Ionuţ din data de 19.02.2016, aceasta fiind obținută in mod nelegal”, se arată în minuta deciziei Tribunalului Bucureşti.

Avocatul Alexandru Chiciu a declarat pentru EVZ că a invocat o serie de excepţii în faza de cameră preliminară privind neregulile din rechizitoriu.

Denunţ anulat

„Denunţul a fost făcut în faţa unui ofiţer de poliţie judiciară, care nu avea avea delegaţie de la procuror. Omul s-a dus cu denunţul direct la ofiţerul de poliţie judiciară, care trebuia să îl trimită ori la registratură, ori la procuror”, a declarat avocatul.

Interceptare exclusă

Alexandru Chiciu a mai spus că acea convorbire ambientală pe care magistratul a exclus- o din dosar era o discuţie dintre Ion Vlăsceanu şi Ionuţ Pârvulescu iniţiată de ultimul, denunţător în cauză, la iniţiativa procurorului, fapt care încalcă principiul loialităţii.

„O interceptare se autorizează în cazul identificării unei fapte penale sau în momentul în care e în pregătire o astfel de faptă. Procurorul a dispus ca denunţătorul să se ducă (n.r.- la Vlăsceanu) şi să aducă vorba de fapte de acum patru ani. Denunţătorul nu avea de gând să vorbească cu persoana respectivă”, a explicat avocatul.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată de procurori la Curtea de Apel Bucureşti.

Acuzaţiile procurorilor

Lia Olguţa Vasilescu a fost trimisă în judecată pentru luare de mită, folosirea autorităţii sau influenţei şi spălare de bani. Printre altele, DNA precizează că în anul 2014 Lia Olguţa Vasilescu ar fi cerut şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri care avea în derulare contracte cu Primăria Craiova suma de 560.000 de lei, respectivii afacerişti acceptând „solicitările formulate de inculpata Vasilescu Lia Olguţa în considerarea atribuţiilor pe care aceasta le avea în calitate de primar, pentru a nu întâmpina din partea edilului dificultăţi în buna desfăşurare a contractelor, în efectuarea plăţilor şi în recepţionarea lucrărilor”, arată parchetul.