Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy Bege, a reamintit că cei care depășesc plafonul de 255 kW/oră vor plăti prețul mediu de achiziție al furnizorului.
Zoltan Nagy Bege, vicepreședintele ANRE, a precizat că românii care au primit facturi umflate trebuie să facă o plângere și să întrebe furnizorul motivele care au dus la o factură mai mare.
„(...) Până când nu primește un răspuns, și termenul de răspuns de la furnizor este de 15 zile lucrătoare, până nu primește un răspuns la o factură contestată, obligația de plată se suspendă”, a declarat vicepreședintele ANRE.
Potrivit noii legislații, încadrarea în anumite tranșe pentru compensarea facturilor se face comparativ cu consumul din 2021. Beneficiază de plafonare cei cu consum mediu sub 100 kW/oră, pentru care plafonarea este de 68 bani pe kW/oră cu TVA și toate tarifele incluse, respectiv cei cu consum între 100 și 255 kW/oră – plafonare de 80 de bani pe kW/oră.
Cei care depășesc aceste plafoane vor plăti prețul pe care îl are furnizorul. Această schemă să aplică până la finalul lunii august, anul viitor.
Obligația de citire a contorului revine distribuitorului de energie electrică, la un interval de cel puțin o dată la 3 luni
„Dacă furnizorul nu are indici citiți nici de la client, nici de la distribuitor, pentru luna respectivă ia cantitatea din convenția de consum (consum mediu declarat în convenție de către client). Dacă nu există nici convenție, atunci poate estima în funcție de istoricul de consum al acelui client”, a mai spus Zoltan Nagy Bege, scrie Digi24.
Reamintim că ANRE a demarat mai multe controale la șase operatori de distribuție a energiei electrice pentru verificarea modului de îndeplinire a obligației legale privind citirea indexului al clienților casnici, în vederea emiterii facturilor de regularizare.
ANRE precizează că, în anul 2022, s-au primit 615 petiţii în legătură cu necitirea indexului aparatului de măsurare a energiei electrice de către operatorii de distribuţie a energiei electrice.
„Importanţa citirii indexului aparatului de măsură de către operatorul de distribuţie şi transmiterea acestuia furnizorului este esenţială întrucât furnizorul are obligaţia facturării cantităţilor reale de energie electrică consumate, pe baza acestui index”, notează ANRE.